Related Articles
Aşırı korumacı ebeveyn okul fobisi yapıyor
Okul fobisi bir anda ortaya çıkan bir durumdan ziyade, okul öncesi dönemde anne-babanın çocuğu yetiştirme şekliyle ilgili geçmişe dayanan bir tutumun sonucudur.
Meydan Gazetesi‘nde yer alan habere göre; Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Mehmet Yavuz, eğitim hayatlarının başında sosyal çevresine uyum sağlayamayan çocukların bu tavrına sebep olarak anne-babanın aşırı korumacı tavrını gösteriyor.
Yavuz’a göre eğer çocuk günler hatta aylar geçmesine rağmen okula adapte olamamışsa yanında annesi olmadan sınıfta tek başına kalamıyorsa, evden ve sevdiklerinden ayrılamıyorsa okul fobisi yaşıyor demektir.
Çocuğunun başına bir şey gelecek kaygısıyla onu aşırı korumacı bir tutumla yetiştiren ailelerin çocuklarında ise okul fobisine daha sık rastlanıyor. Bu tip çocuklarda özgüven kaybı oluştuğu için sosyal ortamlarda kendine güvenin azaldığını belirten Yavuz, “Ailesi tarafından özenle büyütülmüş ve tüm istekleri karşılanan çocuklarda okul fobisine daha fazla rastlanır. Sosyal fobi, davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü, zekâ geriliği ve depresyon da başka nedenlerdir” diyor.
Öğretmen ve aile, işbirliği içinde olmalı
Anne-babanın çocuğun isteksizliği karşında asla sert, yargılayıcı ve tehditkâr davranmaması gerektiğini dile getiren Mehmet Yavuz, ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuk onu huzursuz eden bir durum yüzünden duygusal bir tepki verir. Öfkelenmek yerine sakin ve sabırlı bir şekilde çocukla iletişim kurup onun kaygılarını anlamaya çalışmak doğru bir adım olur. Kaygılı bir çocuğa gün içinde neler yapacağınızı anlatarak kaygılarının azalmasını sağlayabilirsiniz. Okula neden gitmesi gerektiği, okulda sadece derslerin olmadığı, yeni arkadaşlar edinebileceği ve ders dışında da eğlenerek vakit geçirebileceği anlatılmalı. Yeni öğretmenden ya da arkadaşlarından kaynaklanan bir sıkıntı olup olamadığı araştırılmalı.”
Çocuğunuzdaki belirtileri gözlemleyin
* Anne-babadan ayrılma sırasında ağlama krizleri yaşar.
* Sık sık karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, titreme gibi fiziksel şikayetler vardır.
* Sürekli anne-babasının etrafında dolaşarak aşırı bağımlı davranışlar sergiler.
* Geceleri uyumakta zorlanır, kâbuslar görür ve karanlıktan korkar.
* Çocuk okula gitmeyi reddettiği için anne-babasını okula gitmeme konusunda sürekli ikna etmeye çalışır. Okula gitmemekte direnir.
* Tek başına kaldığında kendini güvende hissetmez.
* Neşesiz ve enerjisiz olur.
* Nedensiz ağlamalar görülür.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment