Related Articles
Antibiyotik, sindirim sistemine zarar veriyor
Özellikle kış aylarında artış gösteren hastalıklar ve bakteriyel enfeksiyonlarla birlikte antibiyotik kullanımı artıyor.
Antibiyotikler kimi hastalıkları atlatmada önemli tedavilerden olsa da aynı birçok yan etkisi bulunuyor. antibiyotik kullanımı mikropları öldürürken vücut için dost olan ve sindirim sistemimizin düzenli çalışmasını sağlayan bakterileri de öldürüyor. Antibiyotik kullanımı sonrasında sindirim sistemi sorunu yaşamamak için probiyotiktakviyelerin yaşamımızdaki önemi artıyor.
Antibiyotiklerin mikropları öldürürken vücuttaki birçok dokuya da etki ettiğini, bu ilaçları kullanılırken yan etkilerini de göz önünde bulundurmak gerektiğini hatırlatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Tarkan Karakan antibiyotiklerin vücuda verdiği zararları en aza indirmek için probiyotiklerin oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Mevsim değişikliği ve havaların soğuması ile hastalıkların artışına ve buna bağlı olarak antibiyotik kullanımının artışına dikkat çeken Prof. Dr. Tarkan Karakan şu açıklamalarda bulundu: “Mevsim değişikliği, kışın yaklaşması ve havaların soğumasına bağlı olarak soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi hastalıklarda artış meydana geliyor. Kış ayları yaklaştıkça antibiyotik kullanımı da günden güne artıyor. Tabii antibiyotikler ne kadar hayatı kolaylaştıran tedavilerden bir tanesi olsa da yan etkilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan ve en yaygın görülen ishal, hazımsızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesinde probiyotikler önemli yer tutuyor.”
Probiyotik, antibiyotiğin yan etkilerini azaltıyor
Antibiyotik kullanımından kaynaklanan yan etkilere ve bu yan etkileri önlemek için neler yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Tarkan Karakan, “Antibiyotiklerin en sık görülen yan etkisi antibiyotik ilişkili ishaldir. Bunun yanında ağızda tat bozukluğu, mide şikayetleri, cilt döküntüleri görülebilir. Helicobacter pylori isimli midede gastrit, ülser yapan bakterinin tedavisinde yoğun antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Bu alanda dünyada yapılan çalışmalar, probiyotik eklendiğinde, antibiyotik yan etkilerin belirgin şekilde azaldığı görülmüştür. Yine antibiyotiğe bağlı ishallerin önlenmesi ve tedavisinde probiyotikler oldukça etkilidir.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment