Yetkililer dolandırıcalara karşı uyardı: Hediye kartları ve kripto para alışverişlerine dikkat

Yetkililer dolandırıcalara karşı uyardı: Hediye kartları ve kripto para alışverişlerine dikkat

Federal Ticaret Komisyonu, 22 Eylül’de Etnik Medya Service’nin (EMS) düzenlediği basın brifinginde, dolandırıcıların kullanmanızda ısrar ettiği hediye kartları, kripto para ve banka havalesi gibi ödeme yöntemlerinin dolandırıcılığın habercisi olduğunu bildirdi.

FTC Pazarlama Uygulamaları Bölümü Müdür Yardımcısı Lois Greisman, 2023 yılının ilk altı ayında, FTC’nin Tüketici Sentinel Ağı’na göre, 1,1 milyondan fazla tüketici dolandırıcılığı raporunda 4,4 milyar dolar kaybedildi – “ve iş deneyimlerimizden ve anketlerden biliyoruz ki, bu buzdağının sadece gerçek ucu” dedi.

Dolandırıcıların insanlara ulaşmak için kullandıkları birincil temas noktası sosyal medyadır ve bu yolla 2023’ün ilk yarısında 658 milyon dolar kaybedildiği bildirilmiştir. Telefon aramaları, kişi başına ortalama 1.400 $ kayıpla, kişi başına bildirilen en yüksek kayıplara sahiptir.

Greisman, “Dolandırıcılar nasıl telefon gibi belirli iletişim biçimlerini seviyorlarsa, ki bunlar birisinin parasını vermesini sağlamada en etkili yöntemlerdir,” diyor ve ekliyor: “Belirli ödeme türlerini seviyorlar çünkü parayı çok az iz bırakarak alabiliyorlar, tüketici için ise bu parayı geri almak neredeyse imkansız.”

Ödeme yöntemlerine göre açık ara en büyük kayıplar, sadece 2023’ün ilk altı ayında 901 milyon dolar kaybedildiği bildirilen banka havalelerine aittir.
Bu dolandırıcılığa bir örnek: “Bir telefon aldım. Torunumun bir trafik kazası geçirdiği, sigorta kartını bulamadığı ve hemen ameliyat olması gerektiği söylendi. Bu parayı alabilmesinin tek yolu bankama gidip Kanada’daki bir hesaba 7,895 dolar havale etmelerini istemem.” Greisman.

Diğer yaygın ödeme yöntemleri arasında 2023’ün ilk yarısında 164 milyon dolar kaybedilen banka havaleleri; 123 milyon dolar kaybedilen kredi kartları; 109 milyon dolar kaybedilen hediye kartları; 106 milyon dolar tutarında banka kartları ve 102 milyon dolar tutarında Zelle ve Venmo gibi ödeme uygulamaları ve Cash App yer alıyor.

Greisman, bu kayıpların çoğunun sahtekârlık, piyango, yatırım ve iş dolandırıcılığından kaynaklandığını söyledi: “Örneğin, IRS’den vergi borcunuz olduğuna dair bir telefon alıyorsunuz ya da şerifin ofisinden tutuklanmanız için bir arama emri var ya da piyangoyu kazandınız ve tek yapmanız gereken bir işlem ücreti ödemek.” “100 $ veya birkaç yüz dolarlık bir hediye kartı” göndererek veya numaralarını yüksek sesle okuyarak.
Kripto para ve banka havaleleri yoluyla binlerce ve on binlerce dolarlık daha büyük ödemeler söz konusu olduğunda, “çevrimiçi olarak size kripto para ticareti yaparak nasıl hızlı zengin olacağınızı veya eBay’de satış yaparak girişimci olmayı öğretmek isteyen bir ‘uzman’ olabilir” diye ekledi.
FTC Pazarlama Uygulamaları Bölümü avukatı Sophia Siddiqui, düşük düzenlemeler nedeniyle kripto para biriminin son yıllarda “dolandırıcılar tarafından tercih edilen ödeme yöntemi” olarak yükselişte olduğunu söyledi. Çevrimiçi ticaret grupları veya sosyal medya aracılığıyla, kripto para biriminden milyonlar kazandıklarını ve sınırlı bir süre için 10.000 $ peşin ücret karşılığında yatırım tavsiyesi sunduklarını söyleyecekler. Bağlantılarını kullanarak ödeme yaparsınız, parayı kripto cüzdanlarına koyarlar ve bir daha sizinle iletişime geçmezler.”

Siddiqui, “tanımadığınız ya da güvenmediğiniz, size hemen ödeme yapmanız için baskı yapan ya da ödemenin tek yolunun banka havalesi, hediye kartı ya da kripto para gibi belirli bir ödeme yöntemi olduğunu söyleyen birine asla para göndermeyin” dedi.
Düşük düzenlemeler ve küçük kağıt izleri nedeniyle, kripto para birimi, banka havalesi dolandırıcılığı ve hediye kartları nedeniyle kaybedilen paranın geri kazanılması pek olası değildir. Buna karşılık, kredi kartları federal yasalar kapsamında en iyi korumaları sunmaktadır.

DOLANDIRICILARI DURDURMAK

Siddiqui, “Bankanızı arayıp kredi kartınızdan yapılan bir ödemeyi onaylamadığınızı söylerseniz, bunu araştırmak zorundadırlar ve 50 dolardan fazla bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız – birçok banka sizden bunu bile talep etmez” dedi.

Aynı şekilde, Amazon gibi bir hediye kartı ya da Western Union gibi bir banka havalesi için de “şirketle iletişime geçin ve ödemeyi geri almalarını isteyin. Postayla nakit para ya da hediye kartı gönderirseniz, USPS’den paketi durdurmasını isteyin. Bir dolandırıcıya sosyal güvenlik numaranızı verirseniz, kredinizi izlemek gibi atmanız gereken adımları görmek için identitytheft.gov adresine gidin” diye devam etti. “Bir dolandırıcıya telefonunuza veya bilgisayarınıza erişim izni verirseniz, güvenlik yazılımınızı güncelleyin, bir tarama yapın ve sorunlu olan her şeyi silin.”

Bir dolandırıcılıkla karşılaşanlar reportfraud.ftc.gov adresinden bildirimde bulunabilir ve ftc.gov/languages adresinden Arapça, Çince, Hmongca, Korece, İspanyolca, Rusça, Tagalogca ve Vietnamca dahil olmak üzere çeşitli dillerde dolandırıcılıktan nasıl kaçınılacağı hakkında bilgi bulabilirler.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Greisman ve Siddiqui, dolandırıcılıkla mücadelede en iyi silahın açık ara eğitim olduğu konusunda hemfikir.

Bir dolandırıcının ne kadar ikna edici olabileceğini asla hafife almayın,” dedi Greisman. “En çok yardımcı olan şey, insanları kırmızı bayraklar hakkında bilgilendirmektir. Sonuç olarak, sizden nasıl ödeme yapmanızı istedikleri kırmızı bayraktır. Eğer bir hediye kartı, banka havalesi ya da kripto para için tehditler savuran ya da iade sözü veren bir arama ya da mesaj alırsanız telefonu kapatın, silin, çevrimdışı olun, teması kesmek için ne yapmanız gerekiyorsa yapın. Bir devlet kuruluşu ya da başka bir kurum size bu şekilde ulaşmaz.”

Aynı şekilde Siddiqui, işin özünün bu olduğunu da sözlerine ekledi: “Sadece bir dolandırıcı hiçbir risk almadan çok para kazanacağınızı garanti eder.”