Obama, polislere askeri teçhizat verilmesini kısıtladı

Obama, polislere askeri teçhizat verilmesini kısıtladı

Başkan Barack Obama, bir süredir tartışma konusu olan ancak hiçbir girişimin bugüne kadar ortaya konamadığı polislerin askeri teçhizat kullanımına kısıtlama getiriyor. Obama, verdiği talimat ile federal hükümetin bundan sonra yerel kolluk güçlerine bazı askeri teçhizatları vermesini yasakladı.

Polislere askeri teçhizat sağlayan bazı federal departmanlara yasak getiren Obama, Ferguson ve Balitmore olaylarından sonra böyle bir politika izlemesi dikkat çekti. Obama’nın getirdiği kısıtlama ile artık federal hükümet yerel polis güçlerine zırhlı araç, bombaatar ve süngü temin etmeyecek. Bunlar dışında Obama’nın talimatında yerel polis güçlerine patlayıcı maddeler, gösterileri bastırmada kullanılan araçlar ancak sorumlu kullanılması garantisi ile tedarik edilebilecek.

St Louis şehrinin Ferguson semtinde yaşanan olaylardan sonra Başkan Obama, bu yıl başında polisin askeri teçhizat kullanımını araştırması konusunda bir heyetin kurulması talimatını vermişti. Heyetin hazırladığı raporu değerlendiren Obama, 11 Eylül terör saldırılarından sonra yerel kolluk güçlerine federal hükümet tarafından tedarik edilen askeri araçların kısıtlanmasına gidilmesi talimatı verdi.

Ferguson’da Michael Brown ardından Baltimore da Freddie Gray adlı siyahi gencin gözaltında iken ölümü, polisin askeri teçhizat kullanımına karşı duyulan tepkide son damla oldu. Polisin Ferguson ve Baltimore da orantısız güç kullandığı eleştirileri bir süredir gündemdeydi. Ancak hiç kimse Başkan Obama’dan böyle bir talimatın ansızın gelebileceğini öngörmemişti.

Başkan Obama’nın talimatı için bir açıklama yapan Beyaz Saray İç Politika Direktörü Cecilia Munoz, amacın kolluk güçlerinin kullandığı teçhizatın görev yaptığı bölgede güvenliği sağlamada dengeli olmasını sağlamak olarak ifade etti.

Başkan Obama, New Jersey eyaletinin Camden ilçesini ziyarettinde polisin elindeki askeri teçhizatta kısıtlamaya gidilmesi talimatını verdi. Obama’nın polisin askeri teçhizat edinmesinde kısıtlamaya gidilmesi talimatını polisin topluma güven vermesi ve halkın güvenlik güçleri ile iyi ilişkiler geliştirmesi amacıyla yaptığı ifade ediliyor. Beyaz Saray, Başkan’ın polis yetkilileri ve komutanlarla yapacağı görüşmeden sonra kamuoyuna yönelik bir açıklama yapacağı da dile getirildi. Obama’nın yine kendisine sunulan rapor gereği yerel kolluk güçlerini desteklemek amacıyla da 163 milyon dolarlık teşvik açıklayacağı kaydedildi.

Obama hükümeti askeri malzeme kısıtlaması getirirken yerel polis güçlerine, diğer taraftan da kolluk güçlerinin üzerinde araçlarında olduğu gibi kamera bulundurmaları için teşvik sağlayacak. Adalet Bakanlığı, yerel polis teşkilatlarına polislerin üzerinde kamera bulundurmalarına katkı için 20 milyon dolar hibe edileceğini duyurdu. Obama ayrıca 20 milyon dolarlık hibeyi 2016 bütçesinde arttıracağı dile getirildi.

Obama’nın danışmanlarından Valerie Jarrett, “Yaşadıklarımız, yalnızca polisimize değil her vatandaşımıza fırsat imkanı sunmak ve bunun sağlanması için çalışmaktır’’ diyerek polisin orantısız güç kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.