Seçmen çeşitliliği seçim sonuçlarını nasıl etkileyecek?

Seçmen çeşitliliği seçim sonuçlarını nasıl etkileyecek?

ABD seçmenleri çeşitlendikçe, tarihsel olarak marjinalleşmiş seçmenleri harekete geçirmek bu seçim yılında her zamankinden daha belirleyici olacağı belirtildi. Seçmen çeşitliliğinin seçim sonuçlarını direk etkileyebileceği ifade edildi.

Etnik Medya Hizmetleri’nin (EMS) 23 Şubat Cuma günü düzenlediği brifingde, seçmen katılımı uzmanları, topluluk seçmenlerini örgütlemenin siyasi değişimi nasıl sağlayabileceğini tartıştı.

TOPLULUKLARIN KULLANACAĞI OY SEÇİM SONUÇLARINI NASIL ETKİLEYECEK?

Örgütlenme ve Politika Eğitiminde Stratejik Kavramlar (SCOPE) Entegre Seçmen Katılım Organizatörü Ernie Serrano, “Eğer toplumsal değişimi etkileyeceksek, bu değişimden en çok etkilenen insanlar aracılığıyla başlamalıyız” dedi.

SCOPE’un ilk olarak 1992’deki Rodney King ayaklanmasından sonra Güney Los Angeles toplumunu harekete geçirmek için kurulduğunu belirten Serrano, “çünkü toplumumuzdaki güçler bize yatırım yapmıyordu. Ağır redlining, polislik, uyuşturucu salgınına karşı başarısız yanıtlar ve kurumsal ve çevresel sömürü vardı” dedi. “Seçilmiş liderlerimizin bizi nasıl yöneteceği konusunda söz sahibi olmak istedik.”

Güney Los Angeles’taki Strategic Concepts in Organizing and Policy Education (SCOPE) Entegre Seçmen Katılım Organizatörü Ernie Serrano, Inglewood, CA’daki zehirli petrol kuyularının kapatılması için örgütlerinin gösterdiği çabaların başarısını paylaşıyor.
Beyaz olmayan topluluklar genellikle haklarından mahrum bırakıldıkları için, birçok üyenin siyasi olarak bilgilendirilmediğini ve bu nedenle “masada bir sese sahip olmak için tabandan gelen çaba, topluluğumuza oy vermenin neden önemli olduğunu anlatmayı ve neler kazanabileceğini göstermeyi gerektiriyor.”

SCOPE’un yakın zamanda kazandığı önemli zaferlerden biri, milyarder Rick Caruso’ya karşı tabandan gelen bir kampanya yürütmek için kongre üyeliğinden vazgeçen Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass’ın 2022’de seçilmesiydi.

Serrano, “Yani, büyük şirketlerin desteğiyle 109 milyon dolar harcayan birine karşı sadece 10 milyon dolar bütçesi olan bir taban lideriniz var… reklamlar aracılığıyla onu yeniden yaratarak insanların onu olduğundan tamamen farklı bir kişi olarak düşünmesini sağladı” dedi. “Bunlar tarihsel olarak insanların yenemeyeceği ihtimaller ve biz kazandık.”

Serrano, “Çünkü koltuğu kazanmak için ulaşması gereken demografiye ulaşmanın ne anlama geldiği konusunda bir fikri yoktu,” diye açıkladı. “Evsizlik ve çevre sorunları gibi Los Angeles’taki koşulları iyileştirmekle gerçekten ilgileniyor olsaydı, Los Angeles sakinlerine yatırım yapardı… ki bu insanlar genellikle sistemin bizim için tasarlanmadığına, zaten iktidar için hileli olduğuna inandıkları için oy verme sürecinden kopuyorlar. Ancak bu her zaman doğru olmayabilir.”

Houston merkezli toplum aktivisti ve Ulusal OCA, Asian Pacific American Advocates’in Başkan Yardımcısı Debbie Chen, toplum oylamasının gücünün “Nüfus Sayımı ile başladığını” söyledi.

“Bu basitçe ‘Seçim zamanı gel, git oy ver’ demek değildir, çünkü yeniden bölgelendirme aslında kitlesel seçmen baskısı yapmanın en iyi yoludur” diye açıkladı. “Nüfus Sayımı, yeniden bölgelendirme için kimlerin sayılacağını belirler, bu da belirli bölgelerde kimin yöneteceğini, oy kullanacağını ve harcama yapacağını belirler.”

Yeniden bölgelendirme, on yılda bir yapılan nüfus sayımının ardından kongre bölgelerinin çizildiği süreçtir.

Houston merkezli toplum aktivisti ve Ulusal OCA, Asya Pasifik Amerikan Savunucuları’nın Başkan Yardımcısı Debbie Chen, seçmenleri nüfus sayımının seçimleri ve toplum gelişimini nasıl etkilediği konusunda eğitmenin neden önemli olduğunu açıklıyor.

Ortalama bir birinci kuşak göçmen için ‘Sayılmanın önemi’ mesajı tek başına bir yankı uyandırmayabilir,” diye devam ediyor Chen. “Ancak sayılmanın, vergilerinizin kim tarafından harcanacağına karar vermenizi sağladığı, paranızın ne kadarının yolların, okulların, hendeklerin yerine güzel kaldırımların yapılması için bölgenize geri döndüğü perspektifinden yaklaştığınızda, herkes parayı anlıyor.”

“Yeni göçmen AAPI toplumundaki pek çok kişi, oyunuzun size toplumunuzu bu şekilde etkileme gücü verdiğinin farkında değil” diye ekledi. AAPI’ler ABD’nin en hızlı büyüyen etnik grubu olmasına rağmen, “her iki parti de geleneksel olarak AAPI toplumuna ulaşmaya yatırım yapmamıştır, oysa birçok bölgede oylarımız yakın yarışlarda fark yaratabilir.”

Örneğin Teksas’ta, 2010 ile 2020 yılları arasında AAPI seçmenleri %74 oranında artarken, eyalet genelindeki seçmen sayısındaki artış %21 oluşturdu.

Chen, oy vermenin gücünün “sayıldığımızdan ve toplumumuz üzerindeki etkimizin ırksal gerrymandering yoluyla sulandırılmadığından emin olmakta” yattığını söyledi. “Yaşadığımız yere en iyi yatırımı kimin yapabileceğine karar verilmelidir.”

‘SİYASET YERELDİR’

Alabama Values İcra Direktörü Anneshia Hardy, “Siyaset yereldir” dedi. ‘Eğer oyunuz önemli olmasaydı, bunu durdururlardı’ mesajı, oyumuzun değerini sulandırmaya yönelik bu koordineli çabalar nedeniyle doğru gelmiyor.”

Örneğin, beyaz erkeklerin nüfusun %30’unu oluşturduğunu ancak ABD’deki seçilmiş makamların %62’sini ellerinde tuttuklarını belirten Hardy, bunun genellikle Alabama Values’in geçen yıl eyaletin artan Siyah seçmen kitlesini yansıtan yeni çizilmiş iki çoğunluk azınlık bölgesi lehine kazanılmasına yardımcı olduğu Milligan adil haritalama davasında olduğu gibi görevde kalma ve ırksal yeniden bölgelendirmenin bir sonucu olduğunu söyledi.

Alabama Values İcra Direktörü Anneshia Hardy, seçmenler arasında oylarının sayılmadığı hissinin hükümet ve demokratik süreçle ilgili meşru endişeleri yansıttığını belirtiyor.
Pew’e göre, beyaz seçmenler tarihsel olarak diğer etnik gruplardan daha fazla katılım göstermiş olsalar da, etnik seçmenler savaş alanı eyaletlerde giderek daha belirleyici seçmen kitlelerini oluştururken, Hispanik olmayan Beyaz seçmenlerin oranı 2000 yılından bu yana düşmektedir.

Seçmenler arasındaki bu uçurum kuşaklar arasında da devam etmektedir. 45 yaş altı Alabamalılar seçmen nüfusunun 1,7 milyonunu oluşturmaktadır, ancak 45 yaş üstü 2,1 milyon seçmenin %70’ine kıyasla bu seçmenlerin sadece yarısı oy kullanmaktadır.

Toplamda 2,3 milyon Alabamalı oy kullanmıştır – hacim açısından rekor bir sayıdır, ancak eyalet çapındaki seçmenlerin yalnızca %62’sini temsil etmektedir ve 1,4 milyon uygun Alabamalı oy kullanmamıştır.

OY KULLANMANIN ÖNEMİ

Hardy, “Seçmenlerin kendileri için önemli olan sosyal adalet, sağlık hizmetleri, eğitim gibi konuların çözümünde kendilerini görmelerine yardımcı olarak” dedi. “Anlatıyı kim kontrol ediyorsa, somut toplumsal sonuçlar üzerinde de o güç sahibidir.”

“Beyaz olmayan seçmenlerin oylarının önemli olmadığını düşündükleri için çekimser kaldıkları düşüncesi, oyundaki daha derin sorunu kabul etmekte başarısız oluyor” diye devam etti. “Bu seçmenlerin çoğu, oylarına değer vermedikleri için değil, oylarına rağmen devam eden siyasi vaatlerin tutulmadığını gördükleri için hayal kırıklığına uğruyor.”

Şu anda Alabama Values, devamsız oy kullanmayı ağır bir suç haline getiren bir eyalet yasası olan Senato Bill 1 ile mücadele ediyor – özellikle uzak bölgelerde yaşayan beyaz olmayanlar olmak üzere birçok Alabamalının oy kullanma yeteneğini daha da kötüleştiriyor.

Hardy, “İnsanların oy kullanmasını sağlamaya çalışırken bile, herkesin oy pusulasına erişebilmesini sağlamak için mücadele ediyoruz” diye ekledi. “Bu seçmenlerin, özellikle de beyaz olmayan seçmenlerin ilgisini çekmek için, demokratik süreci onların isteklerine daha duyarlı hale getirmeye çalışarak bu konudaki meşru endişelerini gidermeliyiz.”