Seçimlerde oy kullanacak kadınlar ekonomi konusunda endişeli

Seçimlerde oy kullanacak kadınlar ekonomi konusunda endişeli

Büyük ve güvenilir, ancak genellikle gözden kaçırılan bir oy bloğu olan farklı ırklardan kadınlar bu Kasım ayında sandık başına giderken, bocalayan bir ekonomi algısı daha da belirginleşecek.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir ankete göre Latin kökenli kadınların yaklaşık yüzde 57’si, AAPI kadınlarının %55’i ve Siyah kadınların yüzde 49’u geçen yıl ülkede işlerin daha da kötüleştiğini düşünüyor. Ve endişelerinin politikacılar ve iktidar için yarışanlar tarafından dikkate alınmadığını düşünüyorlar.

Anket türünün ilk örneği olma özelliği taşıyor. “Orada buna benzer başka bir veri yok. Kimse bu duyulmamış sesleri masaya getirmiyor,” dedi Ulusal Asya Pasifik Amerikan Kadın Forumu İcra Direktörü Sung Yeon Choimorrow, 10 Mayıs’ta Etnik Medya Hizmetleri haber brifinginde.

Sung Yeon Choimorrow, Ulusal Asya Pasifik Amerika Kadın Forumu İcra Direktörü. (tüm videolar Nina Mohan tarafından oluşturulmuştur)
Anket, NAPAWF işbirliğiyle Intersections Of Our Lives tarafından yayınlandı; Kendi Sesimizle: Ulusal Siyah Kadınların Üreme Adaleti Gündemi; ve Ulusal Latina Üreme Adaleti Enstitüsü. Deneyimli anketör Celinda Lake ve HIT Strategies’in ortağı Roshni Nedungadi, 14 Mart ile 2 Nisan arasında 850 kayıtlı siyah kadın seçmen, 850 Latin kökenli kadın kayıtlı seçmen ve 850 Asyalı-Amerikalı Pasifik Adalı kayıtlı seçmenden örnek aldı. Anket sonuçlarının tamamı burada görülebilir: https://intersectionsofourlives.org

Ethnic Media Service’i tarafından organize edilen etkinliğe katılan HIT Strategies’in ortağı Roshni Nedungadi, artan maliyetlere dikkat çekti.
Artan maliyetler ve ekonominin genel gidişatı beyaz olmayan kadınların önde gelen sorunlarından biri. Latin kökenli kadınların %35’i, AAPI kadınlarının %33’ü ve siyahi kadınların %29’u, mal ve hizmetlerin yüksek maliyetlerinin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Bu kategoriye uygun fiyatlı sağlık hizmetleri, adil barınma, ücret farkının kapatılması ve istihdam yaratılması gibi alt konular dahil edildi. Anket verilerine göre Siyah kadınların %92’si, AAPI kadınlarının %89’u ve Latin kökenli kadınların %88’i iyi maaşlı işlerin yaratılmasına öncelik veriyor.

Kıdemli anketör Celinda Lake, Siyahi kadınların %75’inden fazlası kürtaja erişim ve bakıma öncelik veriyor. Siyah kadınların yüzde 93’ü, AAPI kadınlarının yüzde 84’ü ve Latin kökenli kadınların yüzde 79’u ırkçılığın çok uzun sürdüğünü ve siyasi liderlerin çoktan gecikmiş olan ırksal eşitlik politikalarını geliştirmesi gerektiğini söyledi.

“Beyaz olmayan kadınlar muazzam bir potansiyel oyu temsil ediyor. Ama bir yol ayrımındayız. Lake, değişim görmedikçe, değerlerinin temsil edildiğini görmedikçe ve insanların günlük hayatlarını etkileyen politikalar hakkında konuştuğunu görmedikçe insanlara oy vermeyeceklerini söyledi.

Nedungadi, adayların bu kritik oylama bloğuyla etkileşime geçmeleri ve onları hafife almamaları gerektiğini söyleyerek, farklı ırklardan kadınların göz ardı edilmekten dolayı hayal kırıklığına uğradığını da sözlerine ekledi. “Bu kadınlar gerçekten iletişim arıyor ve seçilmiş yetkililerin kendi gündemleri hakkında düşündüklerine ve onları savunduklarına dair güvence arıyorlar” dedi.

Choimorrow, In Our Own Voice: Ulusal Siyah Kadınların Üreme Adaleti Gündemi Başkanı ve CEO’su Dr. Regina Davis Moss ile birlikte; ve Ulusal Latina Üreme Adaleti Enstitüsü İcra Direktörü Lupe Rodriguez, anket verilerini etnik kökene göre ayrıştırdı.

Siyahi kadın seçmenlerin %79’unun sistemik ırkçılığın çok uzun süredir devam ettiğini düşündüğünü belirten Moss, Siyah seçmenlerin liderlerin vadesi çoktan geçmiş olan ırksal adalet sistemleri yaratmasını ve bu sistemler için savaşmasını istediğini ekledi.

Dr. Regina Davis Moss, In Our Own Voice: Ulusal Siyah Kadınların Üreme Adaleti Gündemi Başkanı ve CEO’su Moss, siyahi anne ve üreme sağlığının bu seçmen grubu için eşit derecede önemli olduğunu söyledi. Siyah kadınların yüzde 91’i, Kongre’nin beyaz olmayan kadınlar arasındaki yüksek anne ölümü oranlarına değinmesinin önemli olduğuna inandığını söyledi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 2021’de Siyah kadınlar için anne ölüm oranı 100.000 canlı doğumda 69,9 ölümdü; bu oran Beyaz kadınların oranının 2,6 katıydı.

“Siyah kadınlar en kararlı seçmenlerden bazıları; Her 10 siyahi kadından 9’u oy vermenin çok önemli olduğunu söyledi. Oylarımızın önemli olduğunu biliyoruz ama aynı zamanda geri adım atıyoruz ve şunu söylüyoruz: ‘Biliyorsunuz, her zaman ortaya çıkma sorumluluğu bizde değil. Bizi hafife almayın. Neye ihtiyacımız olduğunu anladığınızı gösterme ve ihtiyaçlarımızı dile getirme sorumluluğu size düşüyor” dedi Moss.

Rodriguez, Latin seçmenlerini harekete geçiren şeyin mutlaka partizan politikalar olmadığını söyledi. “Kendileri için önemli olan konulara değinen, göç ve aile ayrılığı gibi konularda karşılaştıkları günlük sorunları ele almaya çalışan adaylar ve iktidardaki kişiler tarafından harekete geçiriliyorlar.”

Lupe Rodriguez, Ulusal Latina Üreme Adaleti Enstitüsü İcra Direktörü
Rodriguez, sağlık hizmetlerine erişimin Latin kökenli seçmenler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, toplumun ABD’de en düşük sigorta oranlarına ve düzenli sağlık hizmeti kapsamına sahip olmaya devam ettiğini belirtti.

Kaiser Aile Vakfı’nın verilerine göre 2022’de Hispaniklerin %18’i sigortasızdı.

AAPI kadınları için en önemli öncelikler arasında ceza adaleti sisteminde reform yapılması, silahlı şiddeti önleme yasalarının çıkarılması ve ücretli aile yönetimi yer alıyor.

Choimorrow, tıbbi izin dedi. AAPI kadınlarının oy verme konusunda büyük ölçüde motive olduklarını, ancak oylarının değişimi etkileyeceği fikrinden dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

AAPI kadınlarının kürtaj karşıtı olduğuna dair yanlış bir kanı olduğunu söyleyen kendisi, kürtaj haklarının Hintli Amerikalı kadınlar için en önemli öncelik olduğunu belirtti. Çinli Amerikalı kadınların yüzde 75’inden fazlası kürtaja erişimi destekliyor. Choimorrow, 10 Vietnamlı ve Koreli kadından yedisinin ve 10 Filipinli kadından 6’sının yanlısı tercih olduğunu söyleyerek, Koreli bir Amerikalı olarak, geleneksel olarak bu konuda muhafazakar olma eğiliminde olan topluluğunun elde ettiği sonuçlardan şaşırdığını ekledi.

“Tanıdığım her Koreliye söylüyorum. Aramızdan bu konu hakkında ne kadar çok konuşursak ve anlatıyı değiştirirsek, topluluğumuz da o kadar katılabileceklerini ve bu ülkenin gidişatını ve düşüncelerimizi gerçekten değiştirebileceklerini hissediyor” dedi.