Amerikan’ın büyük şirketleri Hindistanlılara emanet

Amerikan’ın büyük şirketleri Hindistanlılara emanet

İnternet devi Google geçtiğimiz hafta hem ismini hemde CEO’sunun değiştiğini duyurdu.

Dünyanın önde gelen şirketlerinden Google, yeni CEO’sunun Sundar Pichai olduğunu açıkladı. Hindistanlı Pichai’nin teknoloji şirketinden Google’ın başına geçmesi gözleri ABD’li şirketlerde görev yapan Hindistanlı üst düzey yöneticilere çevirdi. Google’nun yanı sıra  Microsof, Pepsi, MasterCard, Adobe ve Harmon gibi büyük şirketlerin CEO’sunun da Hindistan asıllı olması dikkat çekici.

11 yıldır Google’ın farklı bölümlerinde çalışan ve web tarayıcısı Chrome’u dünyaya tanıtan Pichai, 2 odalı apartmanda büyüdü. Zor şartlarda büyüyen Pichai, Indian Institute of Technology okulunda eğitim aldıktan sonra Stanford bursu kazandı. Stanford’ta okuduğu sırada Google’da çalışmaya başladı. Kısa sürede dikkatleri üzerine çeken 42 yaşındaki mühendis, bugün çok az sayıda insanın elde edebilebileceği Google’un CEO’luk makamına oturmayı başardı.

Çiçeği burnunda genç CEO son olarak şirketin Android biriminin başında görev yapıyordu.

Bir başka teknoloji şirketi devi Microsoft’un CEO’su da Hindistanlı Satya Nadella. Nadella’da, Pichai gibi önce Hindistan’daki Manipal Institute of Technology’de okuduktan sonra Wisconsin, Chicago üniversitelerinde eğitim aldı. Ardından Microfsoft’da çalışmaya başlayan Hindistanlı mühendis, 4 Şubat 2014’ten beri Microsoft’un CEO’luğunu yapıyor.

Bir başka Hindistanlı mühendis Shantanu Narayen. Narayen de ABD’nin büyük yazılım şirketlerinden Adobe’nin CEO’su olarak görev yapıyor. Berkeley ve Bowling Green üniversitlerinde okuyan Narayen, 12 Kasım 2007’den beri şirketin CEO’su olarak çalışıyor.

Yine dünyanın en büyük gıda ve meşrubat şirketlerinden Pepsi’nin CEO’su da Hindistanlı Indra Nooyi. 59 yaşında olan Nooyi, eğitiminin büyük bir kısımı Hindistan’da bitirdi. 1978’de Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Nooyi, 1994’te Pepsi’de çalışmaya başladı. Şirketin farklı bölümlerinde çalışan Hindistanlı yönetici, 2001’den beri Pepsi’nin CEO’luğunu yapıyor. Nooyi, Forbes Dergisi’nin 2014’te  dünyanın en güçlü kadınlar listesinin 13.sırasında yer alarak dikkatleri üstüne çekmişti.

ABD’nin önde gelen bir başka finans şirketi MasterCard’ın CEO’su da Hindistan asıllı. Hindistanlı Ajaypal Singh Banga, 1 Temmuz 2010’dan bu yana MasterCard’ın CEO’luğunu yapıyor.

Otomotiv başta olmak üzere birçok sektöre ses sistemi hizmeti veren Harman International Industries’ın CEO’su Dinesh Paliwal da Hindistan asıllı.

Uzmanlar, Hindistanlı mühendislerin dünya çapındaki şirketlerde üst düzey makamlara yükselmesini, ülkenin eğitim sistemine bağlıyor. Hindistan’daki mühendislik ve fen bilimleri fakültelerinde İngilizce ile kaliteli eğitim verildiğine dikkat çekiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.