Kuş gribi tüm dünyaya yayıldı; Uzmanlar endişeli

Kuş gribi tüm dünyaya yayıldı; Uzmanlar endişeli

Covid-19 benzeri boyutlardaki bir sonraki büyük pandemi, halihazırda milyonlarca kümes hayvanı ve su kuşunu öldüren ve binlerce sığıra bulaşan bir solunum yolu hastalığı olan kuş gribi olacaktır.

UC Davis Veterinerlik Fakültesi’nde doçent olan ve yüksek patojenik kuş gribi hastalığı modellemesi üzerine çalışan Dr. Maurice Pitesky, şu anda altı kıtada kuş gribi virüsü olan H5N1’in bir versiyonunun bulunduğunu ve bunun eşi benzeri görülmemiş bir olay olduğunu söyledi. Uzmanlar 24 Mayıs’ta düzenlenen Etnik Medya Hizmetleri (EMS) haber brifinginde konuştu.

Virüsün enfekte su kuşlarının dışkıları yoluyla yayıldığını söyleyen Pitesky, birçok süt ve kümes hayvanı çiftliğinin yakınında lagünler ve diğer büyük su kütleleri bulunduğunu belirtti. Mandıraların etrafında dolaşan yabani kediler de virüsün yayılması için birer kanal oluştururken, enfekte çiftlik ve fabrika ekipmanları da virüsün yayılmasına neden olmaktadır.

Göçmen İşçiler Yüksek Risk Altında
Kümes hayvanları ve süt ürünleri endüstrilerinde çalışanlar enfeksiyona yakalanma konusunda benzersiz bir risk altındadır: hasta kuşlarla yakın temasta bulunan insanlar, virüs bir kişinin gözlerine, burnuna veya ağzına girdiğinde veya solunduğunda virüsü kapabilir. Pitesky, Tyvek giysileri, eldivenler, maskeler ve diğer kişisel koruyucu ekipmanların giyilmesinin aşırı sıcaklarda son derece zor olabileceğini söyledi.

Tavukların aşılanması zorlu bir görevdir: ABD’de şu anda yılda yaklaşık 8 milyar tavuk yetiştirilmektedir. Belirli bölgelere yayılmasını engellemek de zor: hayvanlar sadece eyalet sınırlarını geçtiklerinde test ediliyor.

“Kuş gribi hepimiz için bir düzeyde risk oluşturuyor; ortalıkta çok fazla virüs dolaşıyor. İnsan atık su arıtma tesislerinden gelen atık sudaki virüse odaklanan pek çok yeni araştırma var” dedi.

SON DERECE ÖLÜMCÜL BİR VİRÜS

San Francisco’daki California Üniversitesi’nde Tıp Profesörü ve bağışıklık sistemi zayıflamış konakçı enfeksiyon hastalıkları programı direktörü olan Dr. Peter Chin-Hong, kuş gribinin insanlarda son derece ölümcül olduğunu söyledi.

Çok kötü bir grip gibi görünüyor, ancak ölüm oranı çok daha yüksek, dedi.

Chin-Hong “İnsanlarda başlangıçta bu kadar ölümcül olmasının nedeni, bu tür bir enfeksiyon görmeye alışık olmamamız. Neredeyse COVID’in ilk günleri gibi. Bu yüzden onu hedef almak için gerekli bağışıklık sistemine sahip değiliz,” dedi.

“Orta vadede bir noktada bir pandemi yaşamamız mümkün” dedi.

İspanyol Gribi 50 Milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştu

Hong, dünya çapında 50 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan 1918 “İspanyol gribi “ne kuş kökenli genlere sahip bir H1N1 virüsünün neden olduğunu belirtti. Bununla birlikte, günümüzde daha iyi tespit ve tedavilerin insan ölümlerinin sayısını azaltabileceğini de sözlerine ekledi.

Şu ana kadar ABD’de enfekte olmuş sadece üç insan vakası rapor edilmiştir. Bu vakaların her birinde enfeksiyon konjonktivit – pembe göz – ile kendini göstermiş ve semptomlar nispeten hafif seyretmiştir.

Dr. Peter Chin-Hong, UCSF.
Ancak Chin-Hong ve Pitesky, insanlarda kuş gribi enfeksiyonlarının çok az rapor edildiğine inanıyor. Ekonomik Politika Enstitüsü’nün verilerine göre göçmenler, et paketleme endüstrisinde çalışanların %56’sını ve kümes hayvancılığı endüstrisinde çalışanların %28’ini oluşturuyor.

Federal Müdahaleler
Çalışanlar virüse maruz kalmamak için çok az koruyucu ekipmanla ya da hiç koruyucu ekipman olmadan dar alanlarda çalışmaktadır. Chin-Hong, göçmenlik statüsünün yanı sıra hastalık günlerinde maaşlarını kaybetmenin de çalışanları rapor vermekten caydırabileceğini söyledi.

“Bildiğimiz bu üç vaka buzdağının sadece görünen kısmı. Kaç kişinin asemptomatik enfeksiyonu olduğunu bile bilmiyoruz” dedi.

“Sınır dışı edilme korkusu var. Dolayısıyla göçmen affı konusunda bir düzenleme yapılırsa, bunun hepimize yardımcı olacağını düşünüyorum.”

Hastalananlar ve salgın sırasında kapanmak zorunda kalan çiftlikler için gelir güvencesi de potansiyel olarak daha iyi raporlamaya yol açabilir, dedi. Federal hükümet, geçici olarak kapatılan çiftliklere günlük 50.000 dolar sağlıyor.

Çiğ Süt
Chin-Hong, insanların virüsü pastörize edilmemiş süt içerek ya da pastörize edilmemiş peynir yiyerek alabileceğini söyledi. Farelere H5N1 ile enfekte ineklerden elde edilen sütün verildiği yakın tarihli bir çalışmaya atıfta bulundu. “Bağırsaklardan çıkıp akciğerlere gitti ve çok hastalanmalarına neden oldu.”

Pitesky, kuş gribi konusunda gıda güvenliği açısından da endişeli olduğunu söyledi. “Kümes hayvanları gezegende tüketilen bir numaralı hayvansal protein. Nispeten ucuz ve sağlıklı. Şu anda karşı karşıya olduğumuz durum, kümes hayvancılığı endüstrisi için küresel çapta varoluşsal bir krizdir.”

“Önümüzdeki birkaç on yıl içinde 2 milyar insanı daha besleyeceksek, kümes hayvanları muhtemelen bu çözümün bir parçası olacak. Ve eğer bu konuyu iyi bir şekilde ele alamazsak, korkarım ki bu bizim için gerçek bir zorluk olacak. Gıda güvenliği küresel istikrar için gerçekten çok önemli” dedi.