“J&J aşısının etkinliği takviye dozla yüzde 94’e çıktı”

“J&J aşısının etkinliği takviye dozla yüzde 94’e çıktı”

Johnson & Johnson, tek doz olarak uygulanan Corona virüsü aşısından iki ay sonra yapılan ikinci dozun, ABD’de hastalığın orta ila ağır seyrine karşı aşının etkinliğini yüzde 94’e çıkardığını açıkladı.

Johnson & Johnson aşısının tek dozunun etkinlik oranı yüzde 70’ti.
Son veriler, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) takviye doz aşı ruhsatı başvurusunda Johnson & Johnson’ın elini güçlendirecek nitelikte. Firma, tek dozluk aşısının etkinlik süresinin de küresel pandemiyi yavaşlatmanın bir yolu olduğunu savunuyor.

Başkan Joe Biden, Delta varyantı nedeniyle hastanede tedavi altına alınanların sayısının hızla artması üzerine takviye doz aşı uygulamasının başlaması için ısrarcı. ABD’de bir doz uygulanan tek Corona virüsü aşısının ruhsatına sahip olan Johnson & Johnson’dan takviye dozun etkinliğine ilişkin kanıt sunması bekleniyordu.

Johnson & Johnson’ın bilimsel çalışmalar sorumlusu Dr. Paul Stoffels, firmanın şimdi “takviye doz aşının Covid-19’a karşı korumayı arttırdığına ilişkin kanıt elde ettiğini” söyledi.

Firmadan yapılan açıklamaya göre geçen ay elde edilen veriler, ilk dozun yapılmasından iki ay geçtikten sonra verilen ikinci doz takviye aşının antikor miktarını dört ila altı kat arttırdığını, altı ay sonra yapılan ikinci takviye dozunsa antikor miktarını 12 kat yükselttiğini gösterdi. Veriler, iki doz arasındaki sürenin uzatılmasının aşının sağladığı korumayı arttırdığını ortaya koyuyor. 
İki doz Johnson & Johnson aşısının yan etkileri, tek dozun yol açtığı yan etkilerle benzerlik gösteriyor. Henüz bağımsız bilim kurulları tarafından değerlendirilmeyen veriler, gelecek aylarda yayınlanacak.

FDA’in bağımsız danışma kurulu, 17 Eylül’de yaptığı oylama sonucunda Pfizer/BioNTech aşısının takviye üçüncü dozunun 65 yaş ve üzerindeki Amerikalılar’a ve ağır hastalık riski taşıyanlara yapılması için acil kullanım ruhsatı çıkarılması tavsiyesinde bulundu. Ancak kurul, daha fazla veri incelemek istediğini belirterek genel nüfusa takviye aşı yapılmasına karşı oy kullandı. 

Johnson&Johnson, FDA’e verileri gönderdiğini, diğer ilaç ve aşı denetim kurumlarıyla Dünya Sağlık Örgütü’ne de bu verileri sağlamayı planladığını bildirdi. 

İki doz aşıların üçüncü faz deneylerinde 30 binden fazla katılımcı yer aldı. Deney kapsamında 18 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde aşının ilk dozunun verilmesinden 56 gün sonra yapılan ikinci takviye dozun etkinliği değerlendirildi. 

Yüzde 94 etkinlik ortaya koyan araştırmada aşı grubunda sadece bir, etkin aşı maddesi içermeyen plasebo grubundaysa 14 enfeksiyon vakası tespit edildi. Bu durum, araştırmanın, katılımcı sayısının yeterince fazla olmadığına işaret eden geniş güven aralığıyla sonuçlandığı, bu nedenle sonucun net olup olmadığına ilişkin soru işaretleri oluştuğu anlamına geliyor. 

Johnson&Johnson, araştırmanın takip süresinin 36 gün olduğunu, ancak bu kısa süreye rağmen ikinci dozun denekler tarafından iyi tolere edildiğini bildirdi.
Firma ayrıca ABD’de yaklaşık 400 bin kişinin dahil olduğu ayrı bir ‘’gerçek dünya’’ araştırmasının, aşının Corona virüsü enfeksiyonlarını önlemede yüzde 79, hastaneye yatışları önlemede de yüzde 81 oranında etkili olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi. Araştırma kapsamında değerlendirilen J&J aşılı 400 bin kişi, aşı yaptırmamış olan ve benzer yaş, cinsiyet ve sağlık durumuna sahip 1 milyon 520 bin kişinin durumuyla kıyaslandı. 

Aşı etkinliği, yaşa göre değişkenlik gösterdi. 60 yaş altındakilerde aşı, hastaneye yatışı yüzde 86 oranında önlerken 60 yaş üzerindekilerde bu oran, yüzde 78’e geriledi.

Johnson&Johnson, araştırmanın yapıldığı Mart ayıyla Temmuz sonu arasında aşının bağışıklık etkisinin azaldığına ilişkin hiçbir bulgu elde edilmediğini kaydetti. Bu dönem, Delta varyantının etkili olduğu dönemi kapsıyor.

Amerikanın Sesi