Related Articles
İstanbul’da ‘‘Dünya İnsani Zirvesi’’ başladı
Birleşmiş Milletler’in (BM) ilk defa düzenlediği ‘‘Dünya İnsani Zirvesi’’ İstanbul’da başladı.
Küresel boyutta insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı zirveye Türk yetkililerin yanı sora BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile birlikte 60’a yakın ülkenin liderleri, sivil toplum temsilcileri ile çok sayıda alanda uzman akademisyenler katılıyor.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta Suriyeli olmak üzere mültecilere dünya ülkelerinlerini, ülkenin daha fazla yardım etmesi çağrısında bulundu.
Erdoğan, Türkiye’nin sığınmacılar için yaptığı harcamanın 10 milyar doları aştığını, uluslararası camianın ise 400 milyon dolarda kaldığını söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise açılış konuşmasında, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana evlerini terk etmeye zorlananların sayısının en büyük artışı gösterdiğini” ifade etti. Ban, evlerini, ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ve yeterli yardımların bu insanlara tedarik edilemediğini belirterek, “Her yıl, ihtiyaçlar artıyor ve fonlardaki açıklar büyüyor” dedi.
Zirveye katılan liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Katar Emiri Tamim bin Hamad el Sani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Filistin lideri Mahmud Abbas, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras de bulunuyor.
İki gün sürecek zirve kapsamında düzenlenecek oturum ve etkinliklerde dünya genelindeki insani krizlere yardım sistemi tartışılıyor.
Zirve sonunda başkanlık özeti rapor ve ilgili taraflarca yapılan taahhütlerin yer alacağı bir liste yayımlanacak.
‘‘ZİRVE GÖSTERMELİK’’
Dünya genelinde birçok temsilcinin katıldığı Dünya İnsani Zirvesi’ne eleştiriler de geldi. Zirveye katılmayı aldığı davete rağmen reddeden Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İstanbul’da yapılan toplantıyı ‘‘göstermelik’’ diye niteledi.
MSF zirveye katılmama nedenini, savaş hukukunu ihlâl eden devletlere baskı yapılmayacağı ve yeni bir yaklaşımın benimsenmeyeceği için olduğunu söyledi.
Zirveye katılmayan bir başka dernek olan Oxfam yardım kuruluşu yöneticilerinden Mark Goldring, İstanbul’a gitmeme nedenlerini “yapıcı ve üretici olmayan konuşmalardan ibaret” diyerek kararlarını savundu.
BM verilerine göre dünya genelinde her yıl 60 milyon insan çatışmalar nedeni ile yerlerinden ediliyor. Yine BM kayıtlarına göre bugün dünya genelinde 130 milyondan fazla insanının da insani yardıma muhtaç halde olduğunu ifade ediliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment