EURO 2024 | Fransa, Belçika’yı tek golle geçti

EURO 2024 | Fransa, Belçika’yı tek golle geçti

EURO 2024 Avrupa Şampiyonası ilk 16 turunun 5. maçında iki komşu ülke karşı karşıya geldi. Fransa, Belçika’yı 1-0 ile geçerek çeyrek finale yükselen takım oldu.

Maç öncesinde ortaya çıkabilecek olası sorunları önlemek amacıyla iki ülke sınırındaki bazı yollar trafiğe kapatılırken Belçika, sahaya 2018 Dünya Kupası yarı finalinde aldığı 1-0’lık mağlubiyetin rövanşını almak için çıktı. Fransa, Belçika’yı geçtikten sonra finalde de Hırvatistan’ı yenerek kupaya uzanmıştı.

Belçika, 2018’de olduğu gibi komşu ülke Fransa’ya bir kez daha aynı skorla kaybetti. Maçın 85. dakikasında Fransız Kolo Muani’nin şutu 37 yaşındaki Belçikalı oyuncu Jan Vertongen’e çarparak ağlarla buluştu. Fransa yine kendi kalesine atılan bir gol ile maçı kazanmış oldu. Belçika, turnuvaya veda ederken Fransa 5 Temmuz Cuma günü, Portekiz-Slovenya maçının kazananı ile çeyrek finalde karşı karşıya gelecek.

Turnuvaya Slovakya yenilgisi ile başlayan Belçika, Romanya’yı 2-0 ile geçmişti. Son maçta Ukrayna ile berabere kalan Belçika 4 puanla grup ikincisi olurken Ukrayna ise aynı puan sahip olmasına rağmen elenmişti. E grubunda 4 takımda 4 puan toplamış, averajların devreye girmesiyle ilk maçta Romanya’ya 3-0 kaybeden Ukrayna sonuncu, Romanya birinci, Slovakya da 3. olmuştu. Belçika’nın grup aşamalarında ortaya koyduğu futbol eleştirelere sebep olmuş, Belçikalı taraftarlar takımlarını yuhalamıştı.

Fransa ise grubunda Polonya ve Hollanda ile berabere kalmış, Avusturya’yı ise Max Wöber’in kendi kalesine attığı golle geçebilmişti. Son maçta Kylian Mbappe turnuvada gol ile buluşan ilk Fransa milli takımı oyuncusu olurken Polonyalı Robert Lewandowski’nin beraberlik golüyle Fransızların grubu lider bitirme hayali suya düşmüş ve grup ikincisi olarak tur atlamışlardı.  İki takım da 3 grup maçında 2 gol bulmuş, kalelerinde ise 1 gol görmüşlerdi.