Dünya en az 5 büyük salgın ile mücadele edecek

Dünya en az 5 büyük salgın ile mücadele edecek

2025 yılında, dünya en az 5 büyük halk sağlığı sorunuyla ve Covid 19’un yeni, daha bulaşıcı alt türleriyle karşı karşıya. Ancak uzmanlar, geleneksel olarak küresel halk sağlığında lider olan ABD’nin, çoklu tehditlerle başa çıkmak için yetersiz donanıma sahip olduğuna inanıyor.

Göreve başlayacak yeni Başkan Donald Trump’ın ABD’nin küresel sağlık topluluğundan çekilme olasılığı yüksek. Trump, ilk döneminde Dünya Sağlık Örgütü’nden çekildi ve 10 Ocak’ta bir Ethnic Media Services brifingindeki konuşmacılar, Beyaz Saray’daki ikinci döneminde de aynısını yapacağından korkuyor.

Boston Üniversitesi’ndeki Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi’nin kurucu direktörü Dr. Nahid Bhadelia, “Bu, küresel güvenlik çerçevesinin bir parçası olma yeteneğimizi etkiliyor” dedi. “WHO, ülkelerin katılabileceği ve veri paylaşabileceği bir araç görevi görüyor. Ve eğer bundan çekilirsek, bu küresel topluluktan mahrum kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalırız” dedi.

Küresel tepkiler nedir?

Bhadelia daha önce Biden Yönetimi’nin Covid-19 müdahale ekibinde kıdemli politika danışmanı olarak görev yaptı ve küresel çapta aşı bağışlarını koordine etti. Eski Başkan George W. Bush tarafından 2003 yılında kurulan Başkan’ın AIDS Yardımı Acil Durum Planı da dahil olmak üzere küresel sağlık krizlerindeki önceki ABD liderliğine dikkat çekti. PEPFAR o zamandan beri 50’den fazla ülkede kuruldu ve HIV/AIDS teşhisi konan 25 milyon kişiyi kurtardı.

Covid-19 salgını sırasında Başkan Joe Biden’ın yönetimi, Hindistan’da üretilen 1,2 milyar doz aşıyı en çok ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırmak için Avustralya, Hindistan, Çin ve ABD liderlerini bir araya getiren QUAD İttifakı’nı yeniden başlattı.

Bhadelia, “Trump Yönetimi’nin QUAD ilişkisinin faydalarını görmesini umuyorum. Kesinlikle COVID-19 sırasında, özellikle aşı dağıtımı ve aşı paylaşımı konusunda büyük bir rol oynadı,” şeklinde konuştu. Dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan halk sağlığı zorluklarının farkında olmanın önemine dikkat çekerek, sıkça kullanılan şu ifadeyi hatırlattı: “Bugün Kongo’da dolaşan şey yarın Colorado’da olabilir.”

Katılımcılar endişe duyduğu en büyük halk sağlığı krizlerinden biri insan gribinin yükselişi oldu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 3 Ocak’ta bir rapor yayınladı ve grip vakalarının 2023’e göre %20 arttığını belirtti.

Chin-Hong, “Bilim karşıtı hareketin insanların sahip olduğumuz tüm araçlardan faydalanmamasına neden olacağından endişeleniyorum” dedi.

Neuman, zorunlu olmayan aşıları yaptıran kişilerde önemli düşüşler olduğunu belirterek, “Aşı eksikliği bir tehdittir” dedi. “1900’lerin ortalarından beri bizi koruyan sürü bağışıklığının güvenlik ağının bir kısmının ortadan kalktığını görebiliriz” diye ekledi.

Los Angeles County’de kontrol altına alınamayan yangınlar şiddetlenirken, birçok kasabayı tamamen yok etti ve en az 16 kişiyi öldürdü, EMS haber brifingindeki panelistler ayrıca iklim değişikliğiyle ilişkili halk sağlığı felaketlerinin etkisinden endişe duyduklarını söyledi.

Schaffner, Çin, Hindistan, Malezya ve Kazakistan dahil olmak üzere Asya ülkelerindeki insan metapnömovirüsü vakalarındaki endişe verici artışı ele aldı, ancak hastalığın yeni olmadığını belirtti. Birkaç on yıldır var ve ABD de dahil olmak üzere birçok ülke her kış bir artış yaşıyor. “Çin halk sağlığı yetkilileri bunun kış aylarında gördüklerinin normal sınırları içinde olduğunu söyledi. Bu yüzden insan metapnömovirüsünün küresel bir pandemiye neden olmayacağından emin olabiliriz” dedi.

NOROVİRÜS ÇOK HIZLI YAYILIYOR

Schaffner, halk arasında “kış kusma hastalığı” olarak bilinen norovirüsün oldukça bulaşıcı olduğunu ve yakın kişisel temas, çevre ve hatta çiğ kabuklu deniz ürünleri yoluyla yayılabileceğini söyledi ve el hijyeninin (dezenfektanlarla değil, sabun ve suyla) en etkili yöntem olduğunu belirtti. Norovirüs için henüz bir aşı mevcut değil. Tedavi, sıvı dengesini sağlamak için berrak sıvıları yavaşça yudumlamaktan oluşur.

Chin-Hong, Güney Amerika’da 10.000’den fazla kişiyi ve ABD’de çoğunlukla seyahatle ilişkili 188 vakayı enfekte eden az bilinen Oropouche virüsünü tartıştı. Sivrisinek ısırıkları, bazı sivrisinekler ve cinsel yolla bulaşan virüs, şiddetli vakalarda ensefalite veya menenjite neden olabilir. Chin-Hong, ABD’de bir salgın görmeyi beklemediğini söyledi. “Ancak özellikle Güney Amerika’da ve Karayipler’de şu anda benzeri görülmemiş bir patlama görüyoruz. Ve bunun nedeni, ormansızlaşma ve iklim değişikliği gibi bizim bildiğimiz nedenler,” diye ekledi.

Chin-Hong, 15’in iklim değişikliği ve ormansızlaşmayla da ilişkili olduğunu söyledi. Mpox cinsel temas veya hayvanlarla temas yoluyla bulaşabilir. ABD’deki ilk Mpox vakası geçen Kasım ayında San Francisco Körfez Bölgesi’nde tespit edildi. Çin, 9 Ocak’ta virüsün daha bulaşıcı bir türünü tespit ettiğini duyurdu ancak Chin-Hong ABD’de bir salgın beklemediğini söyledi.

Kuş Gribi 6 kıtada endişe verici bir şekilde yayılıyor

H5N1 virüsü yoluyla bulaşan kuş gribi olarak da bilinen kuş gribi, 6 kıtada endişe verici bir artış gösteriyor, dedi Pitesky. Vahşi ve evcil kuşlarda ve hayvanlarda ve artık insanlarda da mevcut. “Kuzey Amerika’da endemik. Bu salgının üzerinden 3 yıldan fazla geçti ve türler, coğrafya, ekonomik etki ve gıda güvenliği açısından genişledi,” dedi.

Pitesky “Ayrıca, ister süt işçileri ister kümes hayvanları işçileri olsun, mesleki risk taşıyan işçiler için çok iyi bir gözetim sistemimizin olmadığını fark etmek de önemli. Ve gerçek risk, iyi bir gözetimimiz olmadığı için, virüs evrimleşmeye ve mutasyona uğramaya devam ederse, insandan insana bulaşma potansiyelini göstermesidir,” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Araştırmacı, süt ve kümes hayvanı işçilerinin hastalıklarını bildirmenin etkileri konusunda endişeli olabilecek büyük ölçüde yeni göçmenler olması nedeniyle, kuş gribi yaşayan insanların sayısının önemli ölçüde düşük olduğuna inanıyor.