Related Articles
Bharara, ‘havuz’ medyasını eleştirmeye devam etti
İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ı ABD’de tutuklatan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Türkiye’de hükümete yakın gazeteler tarafından hakkında yürütülen kampanyalara tepki gösterdi.
Türkiye’de iktidara yakın gazetelerde hakkında yayınlanan iddialara da değinen Bharara, havuz medyasını eleştirdi.
Hayatında hiç Türkiye’de bulunmadığını hatırlatan Bharara, “Türkiye’de bazı özgür olan veya olmayan gazeteler tarafından öne sürüldüğü gibi ne turist olarak, ne protestocu olarak, ne direniş veya protestoları kışkırtan biri olarak Türkiye’de bulunmadım” dedi.
Hükümete yakınlığı ile bilinen Star gazetesi, Gezi eylemlerinin arkasında Bharara’nın da olduğunu iddia etmişti.
Amerikalı başsavcı bir gün Türkiye’yi ziyaret etmeyi istediğini söyledi. ABD’de, renk, dil, din, ırk, ekonomik güce bakılmaksızın, yasalar önünde koşulsuz eşitlik, demokrasi, şeffaflık, insan hakları ile güç ve iktidarın hesap verme sorumluluğu konularında çalışmalar yapan Ortak Amaç (Common Cause) isimli sivil toplum kuruluşunun New York’ta University Club’da düzenlediği bir etkinliğe katılan Bharara ‘Devlette Yolsuzluk’ konulu bir konuşma yaptı.
Başsavcı Bharara, konuşmasından önce etkinliği takip eden bazı Türk gazetecilerle de hatıra fotoğrafı çektirdi. Bharara, gazetecilerle, “Erdoğan bu fotoğraftan dolayı size problem çıkartmaz değil mi? ” diyerek şakalaştı.
Her yerde insanların medenileşme rüyası olduğunu belirten Bharara, “Bu umut sadece New Yorklular için değil, bütün Amerikalılar içindir. Umut sadece Amerikalılar için değil, her kıtada, İzlanda’dan Hindistan’a, Brezilya’dan Türkiye’ye kadar insanların yaşadığı her yerdedir” diye konuştu.
Reza Zarrab’ın FBI tarafından İran’a yönelik uygulanan yaptırımları çiğnemesi ve kara para aklama suçlamalarından tutuklandığını hatırlatan Amerikalı başsavcı, “Tutuklamayı yaptığımız gün 8100 takipçim vardı, birkaç gün içinde 270 bin takipçim oldu. Bu akşam yemek öncesinde 298 bin takipçim oldu. Neredeyse tamamı Türkiye’den” dedi.
Türkiye’den bu kadar ilgi görmesinin sebebi olarak ‘ülkedeki yolsuzluk problemi ile ilgili yapılması gerekenler yapılmadı kanaati olduğunu’ belirten Bharara, “Yolsuzlukluk konusu ilgili herhangi bir yorumda bulunmayacağım. Böyle bir algı var. 100 binlerce insan hiç bulunmadığım bir ülkeden, daha önce beni hiç duymamış, neredeyse benim adımı telaffuz edemeyen, İngilizce konuşamayan ve Türkçe tweet atanlar, başka ülkeden insanlar temiz bir yönetim sahibi olma arayışı içinde. Buda dürüst hükümet ve hukuk kurallarına olan özlemi gösteriyor” diye konuştu.
Mesai arkadaşaları ile birlikte amaçlarının, ‘şeffaf ve dürüst bir hükümet rüyasını gerçekleştirmek’olduğunu kaydeden Bharara, “Benim ofisimde, kendilerini işlerini adamış arkadaşlarımın, belki başka yerlerde daha çok kazanacak olabilmelerine karşın, her gün çok zorlu işler yapmalarının bir nedeni var. Toplumlarını ve ülkelerine katkı sağlamak” dedi. Amaçlarının yasaları çiğneyen politikaları cezalandırmak olmadığını ancak ‘bununda gerekli’olduğunu belirten Bharara, “Amaç, bozulmuş politik sistemin gelişmesini ve iyileşmesini sağlamak. Sonuçta hepimiz aynı şeyi istiyoruz. İşleyen ve yurttaşlarının yaşamlarını daha da iyileştiren yönetimler istiyoruz” şeklinde konuştu.
TÜRKÇE’DE İLK ÖĞRENDİĞİM KELİME ADALET
Konuşmasının ardından Türk gazetecilere kısa bir açıklama yapan Bharara, “Bizim önemsediğimiz bir şey var o da adalet. Türkçe öğrendiğim ilk sözcük de adalet ve biz bunu önemsiyoruz” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment