“Aile içi şiddet sokaktaki evsiz insanların sayısını artıyor”

“Aile içi şiddet sokaktaki evsiz insanların sayısını artıyor”

Evsizliğin önde gelen nedenleri arasında yer alan aile içi şiddet, giderek artan sayıda kadını sokaklarda güvende olmaya itiyor.

Etnik Medya Hizmetleri tarafından 16 Şubat Cuma günü düzenlenen brifingde, aile içi şiddeti önleme savunucuları ve daha önce evsiz kalmış bir mağdur, aile içi şiddetin nasıl evsizliğe yol açtığını tartıştı ve IPV’nin bir sonucu olarak evsizlikle ilgili ilk elden deneyimlerini paylaştı.

AİLE İÇİ ŞİDDETİ SOKAKTA KALANLARI NASIL ETKİLİYOR

UCSF Yardımcı Doçenti Dr. Anita Hargrave, yakın partner şiddeti (IPV) olarak da bilinen aile içi şiddetin, “eski veya mevcut yakın bir partner tarafından uygulanan şiddet, istismar veya saldırganlığı” içerdiğini söyledi.

Geçtiğimiz ay, UCSF Benioff Evsizlik ve Barınma Girişimi, şu anda evsizlik yaşayan IPV mağdurlarının deneyimlerini daha iyi anlamak için, 1990’ların ortalarından bu yana evsizlik üzerine yapılan en büyük temsili çalışma olan California Eyalet Çapında Evsizlik Yaşayan Kişiler Çalışması’nda (CASPEH) Haziran 2023’ten itibaren IPV verilerini analiz eden bir rapor olan Toward Safety’yi yayınladı.

Dr. Anita Hargrave, UCSF’de Yardımcı Doçent ve “Güvenliğe Doğru” raporunun baş BHHI araştırmacısı: Understanding Intimate Partner Violence and Homelessness” raporunun baş araştırmacısı olan Dr. Anita Hargrave, aile içi şiddetten kaçanlar için barınak mevcudiyetine ilişkin verileri paylaşmaktadır.

Bu yeni rapor, evsiz kalmadan önceki altı ay içinde IPV bildiren katılımcıların %40’ının son barındıkları yeri terk etmelerinin bir nedeni olarak şiddeti bildirdiğini, %20’sinin ise bunun birincil neden olduğunu söylediğini ortaya koymuştur.

Hargrave, IPV’nin (Partner Şiddeti) “özellikle ekonomik olarak sınırda olanlar için tehlikeli olduğunu” söyledi.

Evsiz kalmadan önce partner şiddetine maruz kaldığını bildirenlerin %73’ü aylık 300 ila 500 dolarlık bir sübvansiyonun kendilerini en az iki yıl boyunca evsiz bırakmayacağına inanırken, %83’ü tek seferlik 5.000 ila 10.000 dolarlık bir toplu ödemenin, %92’si ise kira katkılarını gelirlerinin %30’uyla sınırlayan bir konut kuponunun bunu sağlayacağına inanmaktadır.

Hayatta kalanların %95’i yüksek konut maliyetlerinin yeniden konut sahibi olmalarının önünde bir engel teşkil ettiğini belirtmiştir.

Kısacası Hargrave, “IPV’den kurtulanların çoğu bir kaya ile zor bir yer arasında seçim yapmak zorunda kalıyor: evde şiddete katlanmak ya da evsiz kalma riskini almak” dedi. “Uygun fiyatlı kalıcı konut ihtiyacını ele almadan IPV ve evsizlik arasındaki bağlantıyı ele alamazsınız.”

New York’ta eş şiddeti ve evsizlik artıyor
Aile içi şiddet özellikle evsiz sığınma evlerindeki kadın ve çocukların %40’ının IPV nedeniyle orada bulunduğu New York’ta artış göstermektedir.

Binlerce aile içi şiddet mağduru ve evsiz aileye geçici konut sağlayan Urban Resource Institute (URINYC) Personel Şefi Jennifer White-Reid, “New York’ta diğer cinayet türlerinin azaltılmasında ilerleme kaydedilmesine rağmen, aile içi şiddet cinayetleri devam etmekte ve Siyah ve Hispanik kadınları orantısız bir şekilde etkilemeye devam etmektedir” dedi.

2021 ve 2022 yılları arasında IPV cinayetleri şehir genelinde %29, Brooklyn’de %225 ve Bronx’ta %57 artmıştır.

New York’taki Urban Resource Institute’un Personel Şefi ve CEO Kıdemli Danışmanı Jennifer White-Reid, ekonomik istismarın bazı taktiklerini tartışıyor ve hayatta kalanların istismarcı bir ilişkiye geri dönmelerinin nedeninin genellikle bu olduğunu açıklıyor.
White-Reid, bu döngüyü durdurmanın anahtarının “gençler için şiddeti önleme ve sağlıklı ilişki eğitim programları ve zarar veren bireyler için travma bilgilendirmeli davranışsal müdahale hesap verebilirlik programları” dahil olmak üzere eğitim olduğunu söyledi.

Şubat 2023’te URINYC, New York Şehri İnsan Hakları Yasası kapsamında aile içi şiddeti yeniden tanımlayan, zorla borçlandırmayı içeren ve mağdurlara genişletilmiş koruma sağlayan ekonomik istismarı da kapsayacak şekilde yeniden tanımlayan bir eyalet yasa tasarısının kabul edilmesini savunmuştur.

Barınma desteği ve IPV’ye bağlı borçların önlenmesi de dahil olmak üzere ekonomik yatırımın da aynı derecede önemli olduğunu açıkladı: “Hayatta kalanların %98’inin maruz kaldığı ekonomik istismar, genellikle istismarcı bir partnerde kalmalarının veya ona geri dönmelerinin birincil nedenidir.”

URINYC ayrıca işgücü geliştirme, istihdam yardımı ve Güvenli Yaşayan İnsanlar ve Hayvanlar (PALS) dahil olmak üzere uygun fiyatlı barınma hizmetleri de sunmaktadır.

White-Reid, “Hayatta kalanların %50’sinin evcil hayvanlarını yanlarına alamadıkları takdirde tehlikeli bir durumdan ayrılmayacaklarını öğrendik” dedi. “PALS, New York’taki tek özel programdır ve aile içi şiddet mağdurlarının ekonomik istikrar sağlamaya çalışırken evcil hayvanlarıyla birlikte yaşamalarına ve iyileşmelerine olanak tanıyan ulusal çapta birkaç programdan biridir.”

İSTİSMAR YERİNE EVSİZLİĞİ SEÇTİ

IPV nedeniyle 2016 yılına kadar Fresno, Kaliforniya’da beş yıl boyunca evsiz kalan Desiree Martinez, bu gibi kaynaklar olmadan “istismara geri dönmektense evsizliği seçtim” diyor.

We Are NOT Invisible’ın İcra Direktörü Desiree Martinez, evsiz kaldıktan sonra neler öğrendiğini ve bunun kendisini evsizlik yaşayan insanlara daha iyi hizmet sunulması için nasıl motive ettiğini paylaşıyor.
Şu anda evsizliği savunan sivil toplum kuruluşu We Are NOT Invisible’ın İcra Direktörü olan Martinez, “Geçirdiğim bir ruhsal çöküşün ardından sigortam olmadığı için yerel bir ruh sağlığı ofisinden yardım almak istedim ancak beni risk altında gördükleri için hapsedildim,” diye devam ediyor.

“Ulusal yardım hatları beni ilçe kaynaklarına yönlendirdi, ancak sınırlı yerel destek vardı. Bir aile içi şiddet sığınma evinde yatak kriterlerini karşılayamadıktan sonra kendimi evsizler sığınma evinde diğerlerinin arasında yerde uyurken buldum” diye ekleyen Martinez, sığınma evlerinin aile içi şiddet mağdurları için yatak ayırmasını önerdi.

“Özellikle kadınlar için sokaklarda hayatta kalmak çok tehlikeli” dedi. “Fresno County’de çok fazla seks ticareti, çok fazla uyuşturucu vardı. Tecavüze uğramamak için bütün gece ayakta kalıyorsunuz. Üstünüzü değiştirecek yeriniz yok, duşunuz yok, ısınamıyorsunuz. Kendinizi kadın gibi hissetmiyorsunuz. Sürekli korkuyorsunuz ve tek istediğiniz bir sığınak – pek çok insanın evine geri dönmeyi seçmesine şaşmamalı.”

Martinez, “Sığınma evinin cinsiyet kısıtlamaları beni bir kez daha sokaklarda bıraktı, sabit bir engelli geliriyle hayatta kalmaya çalışırken yüksek kiralarla karşı karşıya kaldım,” diye açıkladı. “Eğer %30 gelirli uygun fiyatlı konut kuponu olmasaydı, muhtemelen hala sokaklarda olacaktım ve kim bilir başıma neler gelecekti. Yine de her yıl tedirgin oluyorum çünkü kira artmaya devam ediyor ama kupon artmıyor.”

“Taciz içeren bir ilişkiden kaçıyorsunuz çünkü güvende olmak istiyorsunuz ama evsiz olmak sizi binlerce yabancıya karşı savunmasız hale getiriyor. Bir süre için, tanıdığım biri tarafından istismar edilmeyi tercih ettiğim için geri döndüm,” diye ekledi. “İnsanları sokaklarda bize neler olduğu konusunda eğitmemiz gerekiyor – bizler de sadece kalıcı bir ev isteyen iyi insanlarız.”