Ukrayna: Bir günde 1000 Rus yanlısı isyancı öldürdük

Ukrayna: Bir günde 1000 Rus yanlısı isyancı öldürdük

Rusya’ya sınır bölgelerde 3 ayı aşkın bir süredir ayrılıkçı bir isyanla mücadele eden Ukrayna, dün gerçekleştirdiği hava saldırılarında 1000 kadar Rus yanlısı silahlı kişiyi öldürdüğünü öne sürdü.

İsyancılar, iddiayı yalanlayarak Ukrayna jetlerinin vurduğu bölgelerde adamlarının olmadığını savundu.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı milislerin önceki gün Zelenopillya şehrindeki bir tugayı roketlerle vurarak 23 askeri öldürmesine Kiev’in jetleri hava bombardımanı ile karşılık verdi. “Kontra-Terör Operasyonu” harekâtının sözcüsü Andriy Lysenko, ülkenin doğusunda, ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen Donetsk ve Dzerzhinsk şehirleri çevresindeki birçok hedefi vurduklarını belirtip bu bölgede, “İlk değerlendirmelere göre Ukraynalı pilotlar 500’e yakın silahlı milisi öldürdü ve iki zırhlı araca hasar verdi.” dedi. Lysen, Donetsk’in kuzeyinde bulunan Perevalsk şehri yakınlarındaki ayrılıkçıların merkezine gerçekleştirilen hava saldırısında da 500 civarında silahlı milisin öldürüldüğünü, iki tank ve 10 zırhlı aracın imha edildiğini söyledi. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise Kiev’in açıklamalarını yalanlayarak, merkezi yönetimin milislerin bulunduğu yerlerle ilgili yanlış istihbarî bilgiler doğrultusunda hedef belirlediğini öne sürdü. Luhansk bölgesi ayrılıkçıları adına konuşan bir sözcü, Perevalsk’taki jetlerin vurduğu hedefler için “orada hiç milis yoktu” dedi.

Geçtiğimiz şubat ayında, Ukrayna’nın başkenti Kiev merkezli Avrupa Birliği yanlısı sokak eylemleriyle Rusya’ya yakın politikalar izleyen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç devrilmiş bunun ardından mart ayında Kırım Moskova tarafından ilhak edilmişti. Ukrayna’nın Rusça konuşan nüfusun yoğun olarak yaşadığı doğu şehirlerinde ise ayrılıkçılar devlet binalarını işgal edip Donetsk ve Luhanks bölgelerinde tartışmalı referandumlarla tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti.

AB’DEN AYRILIKÇI LİDERE YAPTIRIM

Soğuk Savaş yıllarından bu yana Batılı güçleri ve Rusya’yı ilk kez böylesine karşı karşıya gelmek zorunda bırakan Ukrayna krizinde şiddet gün geçtikçe tırmanırken ülkenin doğusunda tek taraflı bağımsızlık ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçı milislerin liderlerinden Aleksandr Borodai’ye ve on kişiye daha Avrupa Birliği’nden (AB) yaptırımlar geldi. AB, ayrılıkçıların Birlik ülkelerine giriş yapmalarını yasaklayıp mal varlıklarını da dondurdu. Dün gelen yeni yaptırımlarda Kırım’ı ilhak ettiği ve ayrılıkçıları desteklediği için daha önce ekonomik cezalar uygulanan Avrupa’nın en önemli enerji tedarikçisi Rusya’ya ise yeni bir müeyyide getirilmedi. Rusya vatandaşı Borodai, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi sırasında Moskova’ya danışmanlık yaptığını öne sürmüştü. Fakat yaptırımların ardından 41 yaşındaki Rusya vatandaşı Borodai, Moskova’yla bağlantısı olduğu iddialarını yalanladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.