ABD’li profesörden kayyum yorumu: Erdoğan’ın keyfi ve otoriter yaklaşımı

ABD’li profesörden kayyum yorumu: Erdoğan’ın keyfi ve otoriter yaklaşımı

New York Üniversitesi öğretim görevlisi ve Türkiye uzmanı Prof. Dr. Alon Ben-Meir, İpek Koza Medya Grubu’na kayyum atanmasının yasa dışı olduğunu söyledi.

Kayyum atanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alışılagelmiş keyfi ve otoriter bir kararı olduğunu belirten Ben-Meir, ‘‘Koza İpek Medya Grubu’na yasadışı kayyum atanması siyasette Erdoğan’ın alışılageldiği keyfi ve otoriter yaklaşımının yansımasıdır’’ dedi.

“Türkiye’de demokrasiden geriye küçücük bir emare kaldı’’ diyen Ben-Meir, muhalefetin de haklı olarak yaşananlara tepki gösterdiğini kaydetti.

Koza İpek Medya grubuna yapılan baskının seçimler öncesi Erdoğan’ın tüm muhalif sesleri kesmeyi amaçladığı şeklinde yorumlayan Prof. Dr. Ben-Meir, olup bitenlerin Cumhurbaşkanı’nın hırslarını yansıttığını söyledi.

Mahkemenin kayyum atamasının hiçbir delile dayanmadan tamamen komplo teorileri üzerinde olduğuna işaret eden Prof. Dr. ben-Meir, ‘‘Hükümetin medya organları ile ilgili ortaya attığı iddialar tamamen asılsız ve iddiaları doğrulayacak bir tane dahi delil yok. En kötüsü ise Erdoğan hükümetinin pervasızca mülkiyet hakkını sipariş üzerine gasp etme girişiminin, mahkeme kararı ile yapılmış olmasından rahatsızlık duyulmaması’’ dedi.

Zaman Amerika’ya açıklamada bulunan Ben-Meir şöyle devam etti; ‘‘Erdoğan’ın eylemlerinin sonuçları şüphesiz giderek bozulan Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecektir. Ankara’daki ABD Büyükelçiliği  paylaştığı tweet ile ‘Özellikle vatandaşların erişebileceği bakış açılarının çeşitliliğinin seçimden önce azalması (kısıtlanması), kaygı verici bir durumdur’ diyerek çok açık bir mesaj vermiştir.’’

Erdoğan’ın doyumsuz bir güç meraklısı olduğunu belirten Prof. Dr. Ben-Meir, Türkiye’nin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023 senesine kadar Atatürk’ün yerine geçerek ‘‘Türkiye’nin yeni kurucu babası olmak istiyor’’ diye yerdi.

Ortadoğu uzmanı olan Ben-Meir, her şeyin normal seyrinde olması durumunda ikinci parlamento seçimlerinde de Erdoğan’ın arzu ettiği çoğunluğu Meclis’de elde edemeyeceğini bildiğini söyledi.

Erdoğan’ın her şekilde Meclis’de çoğunluğu elde edebilmeye çalıştığını savunan Ben-Meir, ‘‘Ancak Erdoğan’ın az bildiği  mesele ise hırsları yüzünden Türkiye’nin demokratik kurumlarına yapmış olduğu sistematik zararın, hantal da olsa kesin olarak ters bir etkiye sahip olacak şekilde kendisine zarar vereceğidir’’ dedi.

Türkiye’nin bölgesinde ve uluslararası arenada hem jeostratejik konumu hem de insan kaynakları bakımından büyük bir güç olduğunu aktaran Ben-Meir, ‘‘Ancak bu potansiyel bir kanun dinlemez lider tarafından çarçur edilmesi utanç verici’’ şeklinde tepki verdi.

Prof. Dr. Alon Ben-Meir son olarak, ‘‘Hiçbir zaman ülkenin kurucu babası olarak hatırlanmayacak. O (Erdoğan) ancak hepsini isteyen ancak bir şey elde edemeyen, ahlaken yozlaşmış cumhurbaşkanı olarak hatırlanacak’’ diye ağır eleştiride bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.