Obama’dan yeni talimat: Sivil ölümlerini azaltın

Obama’dan yeni talimat: Sivil ölümlerini azaltın

ABD Başkanı Barack Obama, insansız hava aracıyla yapılan saldırılarda yaşanan sivil ölümlerine gelen büyük tepkiler üzerine harekete geçti.

Obama başkanlık yetkilerini kullanarak yayınladığı kararnamede, sivil ölümlerin azalması talimatında bulundu. Beyaz Saray tarafından yayınlanan raporda Obama’nın başkanlık koltuğuna seçildiği 2009 yılından beri yapılan 473 hava saldırısında 64-116 arası sivil öldürülüğü belirtildi.

Obama yeni talimatında, “Sivil kayıp olasılığını azaltmak için en iyi uygulamayı teşvik etmemiz gerekir, bu tür kayıplar olduğunda uygun adımlar atarak ve operasyondan ders çıkartarak daha fazla sivilin korunmasını artırmak zorundayız” ifadelerin kullandı.

Beyaz Saray’a göre aynı tarihlerde insansız hava aracıyla yapılan saldırılarda 2 bin 372 ila 2 bin 581 militan etkisiz hale getirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest basın bilgilendirme toplantısında, “Başkan Obama’nın terörle mücadelede stratejisinin etkili olması için şeffaf olunması gerektiği” sözlerini hatırlattı.

Ancak bazı sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre sivil ölümlerinin 200 ila 1000 kişi arasında olduğunu iddia ediyor. Çatışmalardan etkilenen sivil insanlar üzerinde çalışmalar yapan Center for Civilian in Conflict kuruluşundan Federico Borello yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın sivil ölümleri ile ilgili yayınladığı raporu ‘hayal kırıklığı’ olarak niteledi. Yayınlanan sayının toplam sivil ölümlerini yansıtmadığını savunan Borello, teknoloji geliştikçe sivil ölümlerinin arttığına dikkat çekti.

Raporu yayınlayan Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Lisa Monaco, şeffaflığı artırmanın ‘yapılacak en doğru şey’ olduğunu belirtti.

Obama’nın güvendiği isimlerinden olan Monaco, bunun ‘terörle mücadelede yapılan eylemlerin meşruiyetini ve müttefiklerin desteğini artırmanın en iyi yolu’ olduğunu kaydetti.

Terörle mücadelede sivil ölümlerin artması üzerine Başkan Obama, 2013’te insansız hava aracı teknolojisinin kullanılması ile ilgili politikasında reforma giderek, şeffaflığa dikkat çekmişti.

ABD’nin Afganistan, Pakistan ve Yemen gibi ülkelerde militanlara yönelik yaptığı operasyonlarda sivil vatandaşlarda etkilenebiliyor.

2014’te Yemen’de bir düğüne yapılan hava saldırısında 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.