ABD Kongresi’nde oturma eylemi

ABD Kongresi’nde oturma eylemi

Silah kontrolü yasasının oylamaya taşınmamasını protesto eden Demokrat milletvekilleri, ABD Kongresi’nde bir oturma eylemi başlattı.

Protestoya öncülük eden Georgia milletvekili John Lewis, silahsızlanma konusunda somut bir adım atılıncaya kadar eylemin süreceğini söyledi. Meclis kürsüsünün önündeki alana oturan demokrat milletvekilleri “Yasa yoksa, mola yok” diye slogan attı.

CUMHURİYETÇİLER YAYINI KESTİ

Demokrat milletvekillerinin eylemi sırasında meclis televizyonunun yayınını kesmesi de tepkilere neden oldu. Tartışmalar üzerine Kongre oturumlarını canlı yayınlayan C-SPAN kanalı resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak, “Kongre kameraları üzerinde bizim bir kontrolümüz yoktur” dedi. Demokrat milletvekilleri, sosyal medya hesapları üzerinden Cumhuriyetçi meclis başkanı Paul Ryan’ı televizyon yayınını yeniden başlatmaya çağırdı.

C-SPAN kanalı, Kongre kameralarının kapalı olduğu süre zarfında eyleme katılan milletvekillerinin Twitter paylaşımlarını ekrana getirerek protestoyu haberleştirdi.

NEDEN KÜRSÜ İŞGALİ YERİNE OTURMA EYLEMİ?

Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Senatör meslektaşlarının aksine kürsü işgali (filibuster) hakkı bulunmuyor. Yasal olarak konuşma süreleri kısıtlanamayan senatörler istedikleri zaman uzun konuşmalarla senato kürsüsünü bloke ediyor. En son geçtiğimiz hafta demokrat senatörler silah kontrolü yasası için yaklaşık 15 saatlik bir kürsü işgaline imza atmıştı. Temsilciler Meclisi üyeleri ise konuşma sürelerinde belirli kısıtlamalar bulunduğu için kürsü işgali yerine oturma eylemini tercih etti.

Fotoğraf: 

Devamı geliyor…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.