Bush yönetimi 11 Eylül için aldığı önemli duyumu kulak arkası etmiş

Bush yönetimi 11 Eylül için aldığı önemli duyumu kulak arkası etmiş

Merkezi Haber Alma Teşkilatının (CIA), Bush yönetimini 11 Eylül saldırılarından iki ay önce uyardığı ancak bu uyarının dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

CIA’in önce dönemin Ulusal Güvenlik Başdanışmanı’nı bilgilendirdiği ardından ise dönemin Başkanı’na saldırı ile ilgili elde edilen bilgilerin günlük bilgilendirme toplantısında iletildiği kaydedildi.

Dönemin CIA direktörü George Tenet ve yardımcılarının verdiği bilgiye göre CIA’in Beyaz Saray’a, El Kaide’nin ABD’ye karşı terör saldırı planladığı duyumunu 10 Temmuz da ilettiği belirtildi.

Politico adlı haber sitesinde çıkan habere göre CIA, 10 Temmuz günü elde ettiği bilgiyi derhal dönemin başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Başdanışmanı olan Condoleezza Rice’a ulaştırdığını yazdı.

Haberi kaleme alan Chris Whipple, o dönem CIA kontra-terörizm bölümü şefi Cofer Black ile yaptığı mülakatta kendisine saldırı ile ilgili ilk ciddi duyumları Mayıs 2001 tarihinde aldıklarını kaydetti.

Black verdiği mülakatta, “Ciddi emareler elde ettik büyük bir saldırı olacağına dair. Ama çok büyük bir saldırı tehdidi altındaydık ve bir çok Amerikalının öleceği yolundaydı’’ dediği görüldü.

Black’ın bu sözlerinin dönemin CIA Direktörü George Tenet ile paylaştığı ve kurumun bu işe giderek yoğunlaştığı makalede dile getirildi. Black, saldırı tehdidi geçen süre zarfından her gün arttığını da dile getirdiği görüldü.

Whipple, George Tenet ile yaptığı mülakatta kendisine 2001 yılının bahar ayında El Kaide tehdidini ortadan kaldırmak için bir plan hazırladıklarını söylediğini de yazdı. Whipple, bu operasyonun adına ‘‘Blue Sky Paper’’ (Mavi Gökyüzü Kağıdı) verdiklerini ancak başarısız olunduğunu ifade etti.

El-Kaide’yi ortadan kaldıramayan CIA, terör örgütünün saldırı tehdidinin ABD’nin yurtdışındaki askeri üs veya elçiliğine olacağını düşünmüş. Bu bilgileri CIA eski direktörü Tenet, 10 Temmuz Condoleezza Rice’dan randevu talep ederek Beyaz Saray’da bizzat iletmiş. Başkan Bush, o gün Boston şehrinde olduğu için Tenet elindeki bilgilerini Rice’a iletmekle yetinmiş.

Makalede, Tenet’in bu görüşmede Rice’a El-Kaide tarafından bir saldırı tehdidi altında bulunduklarını, bunun çok büyük ve ciddi bir saldırı olacağı, zamanının ise önümüzdeki birkaç hafta veya ay içinde gerçekleşeceğini söylediği dile getirdiği görüldü.

Rice’ın bu sözler üzerine, ‘‘Ne yapmalıyız’’’ şeklinde Tenet’ten bir yol haritası sunmasını istemiş.

Görüşmede hazır bulunan Black bu soruya elini masaya vurup bir kararlık gösterdikten sonra, ‘‘Savaş zamanı gibi hazırlık yapmalıyız’’ diye cevap vermiş. Rice bu bilgileri aldıktan sonra bir daha Tenet ve adamlarına ne yapacakları konusunda bir geri dönüşü olmamış.

Whipple, Condoleezza Rice’a bu bilgileri aldıktan sonra ne yaptıklarını sorduğunu da yazdı. Rice, edindiği bilgiyi ertesi gün ulusal güvenlik toplantısına taşımış. Rice yazılı cevabında, “Benim masaya getirdiğim bilgiye itibar eden olmadı çünkü her gün farklı bir saldırı tehdidini tartışıyorduk’’ dedi.

SALDIRI BİLGİSİ KONGRE’DE DE SUMEN ALTI EDİLMİŞ

Makalede ilginç olan bir başka ayrıntı da Tenet’in Rice ile paylaştığı saldırı tehdidi bilgisini Kongre’de saldırı sonrasında kurulan 11 Eylül Komitesi’ne kapalı oturumda anlattığı ancak bu bilgilerin Komite’nin hazırladığı nihai raporda hiç yer verilmediği vurgulandı.

Temmuz ayının ikinci haftasında CIA, El Kaide’nin planladığı saldırının ülke dışındaki bir Amerikan üssüne ya da elçiliğine değil doğrudan ABD topraklarında yapacakları bilgisine ulaşır. Tenet, ulaştığı istihbaratı Beyaz Saray’a iletmesine rağmen bir sonuç alamayınca istifa etmeyi ister.

Tenet, istifa edememiş ancak Whipple’nin ‘kendinize bunun için hiç kızdığınız oldu mu’ sorusuna, ‘‘Geceleri (yatağa gittiği vakit) hala birçok şey için tavana bakakalıyorum. Ve olup bitenler sır olarak hep bende kalacak. Unutmamak gerek, hepimiz insanız’’ diye cevapladı.

Nihayetin El Kaide’nin ABD toprakları üzerinde bir terör saldırısı planladığı bilgisi 6 Ağustos sabahı Başkan George W. Bush’a iletilir. Ancak Bush hükümeti bu bilgiyi ciddiye almaz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.