Hollande’den Esed mesajı: Cellatla birlikte çalışamayız

Hollande’den Esed mesajı: Cellatla birlikte çalışamayız

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye krizinin sorumlusunun Beşar Esed olduğunu, çözümün tarafları arasında Esed’in olamayacağını söyledi.

Hollande, ”Suriye’de mağdurlarla ve cellatla bir arada çalışamayız” dedi. François Hollande, Suriye’deki trajedinin terörist ittifak ve diktatör tarafından oluşturulduğunu ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, BM 70’inci dönem Genel Kurul Genel Görüşmeleri’nde Genel Kurul’a hitap etti. 3 sene önce BM Genel Kurulu’ndan yaptığı konuşmada Suriye’de hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin olduğunu hatırlatan Hollande, bugün Suriye’de mağdurların sayısının 12 bini çocuk olmak üzere 250 bine yükseldiğini kaydetti. Suriye’de o dönem gösterilerin diktatöre karşı başlatıldığını dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı, ”O zaman terörist yoktu, aşırılık yanlıları yoktu. Diktatör kendi halkını katlediyordu” diye konuştu.

Bugün savaştan ve Esed’den kaçan 8 milyona yakın mülteciye de dikkat çeken Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, komşu ülkelere sığınan mültecilere dünyanın gözlerini kapattığını belirtti. Ancak bugün mültecilerin sığındıkları ülkelerden ayrılarak uzun bir yürüyüşe çıktıklarını vurguladı.

‘KOMŞU ÜLKELERE YARDIM YAPMALIYIZ’

Avrupa’nın, Suriye’den Irak’tan gelen mültecileri ağırladığını vurgulayan Hollande, Avrupa’nın görevini yerine getirmesi ve dünyanın mültecilere yardım etmesi gerektiğini aktardı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, mültecileri ağırlayan Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerle mültecilerin geçiş güzergahındaki ülkelere yardım edilmesi çağrısında bulundu. Fransa’nın komşu ülkeler için 100 milyon Euro yardım yaptığını kaydetti. Hollande, Fransa’nın sorunun çözümü ile ilgili hiç bir ülkeyi dışlamadan çalışmaya hazır olduğuna da dikkat çekti.

‘GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELERİ KİTLESEL VAHŞET DURUMLARINDA VETO HAKKINI KULANAMASIN’

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) görevinin uzun süredir devam eden çatışmalara son vermek, dramlara çare bulmak, sorunları yatıştırmak olduğunu söyledi. Hollande, BM’nin layık olduğu bir geleceğe sahip olması için içerisinde reformları gerçekleştirmekten kaçınmaması gerektiğinin altını çizdi. François Hollande, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Fransa’nın, Güvenlik Konseyi Üyeleri’nin kitlesel vahşet durumlarında veto hakkını kullanamamasından yana olduğunu da duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.