Romatizma, kadınlarda daha sık görülüyor

Romatizma, kadınlarda daha sık görülüyor

Romatizmal bir rahatsızlık olan artrit hastalığı eklemlerde ısı artışı, şişkinlik, duyarlılık, kızarıklık ve ağrı gibi belirtiler ile kendini gösteriyor.

Çocuklar da dâhil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Türkiye Ramotoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, yaşla birlikte artritin görülme sıklığının da arttığına dikkat çekti. Ertenli, “Artrit rahatsızlığı olan her 5 hastadan yaklaşık 3’ü 65 yaşın altında” dedi.

Romatizmal hastalıkların kadınlarda daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe sıklığının arttığını belirten Prof. Ertenli, romatizmal rahatsızlıkların bulaşıcı ve mikrobik olmadığını kaydediyor.

Eklemlerdeki yükü artıran şişmanlık ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etkenlerin engellenmesinin romatizmalı hastalar için yararlı olacağını aktaran uzman, “İki yüzden fazla romatizmal hastalık var. Romatoid artrit, boyun ağrısı, bel ağrısı ve kemik erimesi (osteoporoz) bunlar arasında en sık görülenleridir. Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizde kızarıklık, döküntü, iç organlarımızda akciğer, böbrek, beyni etkileyebilir” şeklinde konuştu.

Romatizmal hastalığı olan herkes için kişisel bir tedavi planı yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Ertenli, şu uyarılarda bulundu: “Başka bir hasta için yararlı olan ilaçlar ya da tedavi girişimleri sizin için uygun olmayabilir. Doktorunuz tarafından önerilmeyen tedavileri uygulamanız, sizin için yararsız ve tehlikeli olabilir; uygun tedavinin yapılması gecikebilir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.