Terliyken su içmek ne kadar doğru?

Terliyken su içmek ne kadar doğru?

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, toplumda yaygın olan ‘terliyken su içilirse hasta olunur’ inanışının doğru olmadığını belirterek, “Terliyken suç içmekle hasta olunmaz. Aksine vücudun sıvı kaybını engellemiş oluruz” dedi.

Mevsim geçişlerinde solunum yolu hastalıklarının artış gösterdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, “Şimdi yaz ayından kış ayına doğru bir mevsim geçişi yaşanıyor. Nezle ve gribal enfeksiyonlar gibi üst solunum yolu hastalıklarında artışlar olabilir. Bu hastalıklar bağışıklık sisteminin güçlü ya da zayıf olmasına göre kişilerde ağır veya hafif seyredebilir” diye konuştu.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN’ 

Okul, toplu ulaşım araçları ve kalabalık ortamlarda solunum yolu hastalığı riskinin fazla olduğuna dikkat çeken Candevir, şunları kaydetti:

“Mevsim geçişlerinde ani ısı değişimi hastalıkları tetikleyebilir. Kapalı ortamlarda hastalık riski daha fazla çünkü soluma ve temas, hastalığın geçiş nedenleri arasında yer alıyor. Nezle ve gripten korunmanın başlıca şartı hijyendir. Bunun için el yıkamak çok önemli. Özellikle eve gelince, yemekten önce mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Kullandığımız kağıt mendillerin de ortada bırakılmaması gerekir. Ayrıca kronik hastalığı olanların ve gebelerin, bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin nezle ve gripli kişilerle teması doğru değil. Kronik rahatsızlığı olanların da bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşı yaptırmaları gerekiyor. Bu geçiş dönemlerinde dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, yeterince sıvı alınmalı. Mevsime uygun giyinmek, dengeli spor yapmak ve düzenli uyku da hastalık riskini azaltır. Toplumda doğru bilinenin aksineterliyken suç içmekle hasta olunmaz. Terliyken su içince nezle ya da grip olmazsınız. Aksine vücudun sıvı kaybını engellemiş oluruz. Terliyken içilen suyun çok aşırı sıcak ve soğuk olmaması da önemli.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.