Türkiye dahil 10 ülke kötü alışkanlıkların yol açtığı kanser için 34 milyar dolar harcıyor
Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar ile yaşam tarzının yol açtığı çeşitli kanser türleri için yıllık 34 milyar dolar tedavi harcamasına yol açtığı belirlendi.
Sigara, içki gibi kötü alışkanlıklar nedeniyle çeşitli kanser hastalıklarına yakalanan hastaların dünya genelinde yıllık 33 milyar 900 milyon dolar tedavi giderinin olduğu hesaplandı. GE Helathcare kurumu adına GfK Bridgehead adlı kuruluşun yaptığı araştırmada kötü alışkanlıkları azaltarak, küresel sağlık sistemlerinde her yıl 25 milyar dolar tasarruf elde edebileceği ifade edildi.
Araştırma kötü alışkanlıklar olarak dört temel etken üzerinde duruyor. Bunlar sigara, alkol, kötü beslenme ve fiziksel hareketsizlik (tembellik). Kötü alışkanlıkların neden olduğu başlıca kanser türleri ise; akciğer, kolon ve meme.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmiş ve gelişen pazar ülkeleri üzerinde yapılan araştırmada, kötü alışkanlıklar ile yaşam tarzından kaynaklanan kanser hastalıkları için en fazla ABD’ye ek maaliyet getirdiği görülüyor. Amerika her yıl kötü alışkanlıklardan kaynaklanan kanser tedavisi için 18 milyar 410 milyon dolar harcıyor. Bu gelişmiş ve gelişen pazar ülkeleri içindeki toplam harcamanın da yüzde 54’üne tekammül ediyor. ABD’den sonra Çin 8 milyar 570 milyon dolar, Fransa ile Almanya ve Türkiye ise yaklaşık bir milyar 500 milyon dolar civarında kötü alışkanlıkların yol açtığı kanser hastalıklarının tedavisi için masrafta bulunuyor.
Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar dışında kansere yetersiz beslenme ile fiziksel aktivite de bulunmamanın da yol açtığı araştırma da altı çizilen hususlardan. Örneğin, hareketsizlik ve kötü beslenme genellikle kilo ile ilişkili. Ancak bu araştırma da aktif olmayan erkeklerin kolon kanserine yakalanma riski aktif olanlara nispeten yüzde 61 daha az fazla olduğu araştırmada ileri sürülen bulgulardan. Araştırma aktif olmamaya bağlı olarak kansere yakalanan hastalar için yıllık 160 milyon dolar tedavi harcaması yapıldığına da işaret etti.
Aynı çalışmada, kanser ile mücadele de fiziksel olarak aktif olmak ve önerilen tarama testlerini yaptırarak, düzgün beslenme, sigara içmeme, sağlıklı bir kiloyu koruma tavsiyesinde bulunuldu.
Araştırmanın yapıldığı ülkeler içinde en fazla sigara içiminin Fransa ile Türkiye’de olduğuna vurgu yapıldı. Çalışmaya göre Fransa ile Türkiye’de 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 31’inin düzenli sigara içtiği kaydedildi. Fransız kadınlarının yüzde 31 ve Türk erkeklerinin ise yüzde 47’sinin sigara içtiği belirtildi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment