Yüksek sıcaklıklar, kalp-damar hastaları için risk taşıyor

Yüksek sıcaklıklar, kalp-damar hastaları için risk taşıyor

Ağustos ayında sıcaklıkların artmasıyla birlikte uzmanlar vatandaşları uyardı.

Dahiliye Uzmanı Dr. Serpil Kılınç, sıcaklıkların artmasıyla özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastaların dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Kılınç, “Sıcaklıklar kalp-damar hastalıkları için yüksek risk. Sıcaklarla birlikte bacak ve kollardaki damarlar genişleyerek, dolaşımda yavaşlamaya ve kalp hızında artışa neden oluyor. Kalp hızının artması aritmilere, venöz dolaşımın yavaşlaması ise kan basıncında düşmelere, pıhtılaşma eğiliminde artışlara sebep olup, kalp krizi riskini artırır” dedi.

Memorial Ankara Hastanesi Dahiliye Bölümü Uz. Dr. Serpil Kılınç, sıcakların arttığı bugünlerde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yaz aylarında sıcaklık artışıyla birlikte vücut ısısı da arttığını, vücut çevre ile etkileşip terleme yoluyla ısı kaybederek dengesini sağlamaya çalıştığını belirten Kılınç, “Uzun süre güneşe veya yüksek sıcaklıktaki ortamlara maruz kalmak, vücut ısısının terlemeyle dengelenememesine ve sıcak çarpması denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur” diye konuştu.

Sıcak çarpmasının ilk belirtilerinin terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması olarak sıralanabileceğini açıklayan Kılınç, “Sıcaklık artmaya devam ederse cilt kuru sıcak ve kırmızı bir hal alır, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır, davranış bozukluğu, bilinç bulanıklığı gelişir” uyarısında bulundu.

KRONİK HASTALAR SICAK HAVALARDA DAHA DİKKATLİ OLMALI

Aşırı sıcakların tetiklediği kronik hastalıklar yaz hastalıklarının ayrı bir boyutunu oluşturduğuna dikkat çeken Kılınç, sıcak havaların kalp-damar hastaları açısından yüksek risk olduğunu söyledi.

Kılınç konuşmasına şöyle devam etti, “Sıcaklarla birlikte bacak ve kollardaki damarlar genişleyerek, dolaşımda yavaşlamaya ve kalp hızında artışa neden oluyor. Kalp hızının artması aritmilere, venöz dolaşımın yavaşlaması ise kan basıncında düşmelere, pıhtılaşma eğiliminde artışlara sebep olup, kalp krizi riskini artırır. Sıvı kaybının artması, dolaşımın yavaşlaması nedeniyle böbreğe gelen kan miktarının azalmasına ve idrar renginde koyulaşmaya ve miktarında azalmaya neden olmakta. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu, taş oluşma riskinde artış, akut böbrek yetmezliğine kadar birçok ciddi sağlık problemine yol açabilmekte. Nem oranının artması ve ani ısı artışları migren ataklarını tetiklemekte ve yaz aylarında hastaneye baş ağrısıyla gelen hasta sayısını artırmakta. Hipertansiyonu olup tedavi alan hastalar da sıvı kaybı ve yüksek nemden diğer insanlara göre daha çok etkilenmekte.”

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

* Güneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda bulunmamalı.

* Dışarıya çıkarken gözlük ve şapka takılmalı.

* Uygun faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalı.

* İnce ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.

* Bol sıvı tüketilmeli.

* Hijyen kurallarına dikkat edilmeli.

* Yaz aylarında güneşin geç batması yeme içme ve uyku düzeninde değişikliğe neden olmamalı.

* Spor serin ortamlarda yapılmalı ve ağır egzersizlerden kaçınılmalı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.