Yoğun güneş, deri kanseri riskini artırıyor
Antalya’da özel bir hastanede görev yapan Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, “Açık havada fazla zaman geçirenler, yüksek rakımlı veya yıl boyunca yoğun güneş ışığına maruz kalan bölgelerde yaşayanlar, radyoaktif ışın tedavisi uygulaması görenler, deri kanseri riski altındadır” dedi, korunma tedbirleri alınması uyarısında bulundu.
Deri kanserinin bozulan çevresel faktörlerin etkisiyle son yıllarda arttığına işaret eden Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, deri kanserinin esas nedeninin güneşten gelen ultraviyole ışınları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Coşkunfırat, “Mor ötesi ışın veren elektrik lambaları ve bronzlaştırıcı suni ışık kaynakları da deri kanserlerine neden olabilir. Ultraviyole ışınlarına karşı dünyayı koruyan ozon tabakasının incelmesinin, deri kanserlerinde ciddi bir artışa neden olduğu bilinen bir gerçektir” diye konuştu.
YIL BOYUNCA GÜNEŞE MARUZ KALANLAR DİKKAT
Açık tenlilerin, derilerinde çillenme olanların, fazla sayıda beni olanların, ailesinde deri kanseri bulunanların risk altında olduğunu anlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, şöyle devam etti:
“Ayrıca açık havada fazla zaman geçirenler, yüksek rakımlı veya yıl boyunca yoğun güneş ışığına maruz kalan bölgelerde yaşayanlar, herhangi bir sebeple radyoaktif ışın tedavisi uygulaması görenler, uzun yıllar iyileşmeden kalan açık yaralara sahip olanlar da risk altında.”
Benlerde oluşabilecek değişikliklerin kanserleşme açısından uyarı niteliği taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Coşkunfırat, “Asimetri, kenar düzensizliği, değişik renk tonlarında olma, üzerinde kabuklanma, kanama, kaşıntı, çevresinde kızarıklık, kıllanma artışı, boyutta anormal artış gibi belirtilerden biri veya birkaçı gözlenen benler cerrahi olarak çıkarılarak histopatolojik incelemeye tabi tutulmalıdır” dedi.
GÜNEŞTE NELER YAPILMALI
Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, güneşin yoğun olduğu yaz ayları için şu önerilerde bulundu:
“Yaz aylarında saat 11 ila 15 arasında güneşe maruz kalmaktan kaçının. Dışarıda uzun süre kalmanız gerekiyorsa geniş kenarlı şapkalar ve uzun kollu elbiseler giyin. Açıkta kalan deri bölümleri için en az 15 faktörlü güneş koruma krem kullanın. Yüzdükten ve terledikten sonra da düzenli aralıklarla bu kremleri kullanmaya devam edin. Cildinizi düzenli olarak siz de muayene edin. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa en kısa sürede plastik cerrahınıza başvurun.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment