Yanlış hareketlerle kendinizi sakat bırakmayın!

Yanlış hareketlerle kendinizi sakat bırakmayın!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, çok fazla egzersiz yapılmadığı için ilerleyen yaşlarda sırtta postür bozulmaları ve boyunda şekil bozulmaları, bel ağrıları, diz ağrıları gibi problemleri çok fazla yaşayan bir toplum olduğumuza dikkat çekti. Dr. Cerrah Karanfil, bilinçsiz yapılan hareketlerin ise kişileri sakat bırakabileceğinin altını çizdi.

Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalara günlük yaşam aktivitesini kazandırabilmek ve kaybolmuş fonksiyonlarını en iyi şekilde geriye çevirebilmeyi amaçlıyor.” dedi. Ortopedi ve nöroloji hastalıklarında rehabilitasyonun yeri hakkında bilgi verdi. Dr. Karanfil, rehabilitasyon kısmında ortopedik rehabilitasyon denilen, özellikle cerrahi müdahale geçirmiş, dizine protez konmuş, ön çapraz bağ ameliyatı olmuş, ayağında kırık gelişmiş, kırık sonrası ameliyat edilmiş hastalarda ameliyat sonrası meydana gelen ciddi eklem sıkıntıları ve hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak için yapılan rehabilitasyon programların yer aldığını söyledi. Uzm. Dr. Karanfil, “Nörolojik rehabilitasyonda ise özellikle tedavisi bitmiş veya tedavisi devam eden hastaların fonksiyonel bağımlılığını ve hareket yetisini biraz artırmak için kullanılan tedavilerdir. Nörolojik rehabilitasyon, felçli hastaları, MS hastaları, Parkinson hastaları, beyin ve omurilik sinirini tutan, ana sinir denilen vücut hareketlerini etkileyen, sinirleri tutan hastalıkları kapsamaktadır.” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, bel ve boyun fıtığı sıkıntısını kişilerin kendi kendilerine oluşturduğunu belirterek, özellikle hareketleri yanlış yapma, kasların zayıf olması, bundan dolayı kemiklere normalden fazla yük binmesi gibi durumların fıtık veya eklem arasındaki yastıkların yıpranmasına sebep olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Karanfil, “Günlük yaşamımıza dikkat edersek, hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebiliriz ve bu şekilde sağlıklı yaş alabiliriz, ilerleyen dönemlerde kimseye muhtaç olmamak bizim için çok önemlidir.” dedi. Karanfil, bu bağlamda bilinçlendirme programları yaptıklarını belirterek, insanlara çocukluk çağından itibaren sırt çantasını nasıl kullanacaklarını, okulda nasıl oturulması gerektiğinden; büroda çalışanların vücudunu nasıl kullanmaları gerektiğine kadar bu konularda eğitim verdiklerini söyledi.

“EGZERSİZ, İNME RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR”

İnmede, tıkanan damar alanının büyüklüğü, hastanın hangi taraftan felç geçirdiği ve felcin motor alanlara yakınlığı gibi unsurların rehabilitasyonu etkilediğini söyleyen Karanfil, spor yapan kişilerin bu hastalıklara çok daha az yakalandığını, yakalansa da hastalığı çok daha kolay atlattıklarını kaydetti. Felç rehabilitasyonunda, hastanın en azından kendi bağımsızlığını kazanabilmesi için çalıştıklarını söyleyen Uzm. Dr. Karanfil, “Bunu yapamadığımız hastalarda yatak içerisinde bakım, yarı felç, belden aşağı ve boyundan aşağı felç durumundaki hastaların kendi transferini sağlamak, yattığı dönemde enfeksiyon riskini azaltmak bizim için çok önemlidir.” diye konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.