Uzun yolda kahveye güvenmeyin, dinlenin
Uzmanlar, yorgunluktan dolayı meydana gelen anlık dalışların kazalara neden olduğunu, bunun için yeterli uyku ve molalarda küçük bedensel hareketler yapmak gerektiğine dikkat çekiyor. Alman Otomobil Kulübü ADAC yolculuk esnasında kahve içilebileceğini, ancak tamamen buna güvenilmemesi gerektiğini, kafeinin yolculukta stratejinin sadece bir parçası olarak görülmesi gerektiğini bildirdi.
DA Direkt adlı sigorta şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre şoförlerin sadece yüzde 56’sı düzenli mola veriyor ve iki şoförden biri yeterli derecede uyuduktan sonra yola çıkıyor. Araç kullananların yalnızca üçte birinin yorulduğunda mola verdiği de araştırmada çıkan bilgiler arasında yer alıyor.
Sadece 2012 yılında Almanya genelinde yorgunluk nedeniyle yaşanan trafik kazalarında 2 bin 700 kişi yaralanırken, 50 kişi de hayatını kaybetti. Alman Otomobil Kulübü ADAC’ın rakamlarında ise kazaların özelikle gece 00.00’dan sonra arttığı görülüyor. Yorgunluktan dolayı meydana gelen anlık dalışlar bile kazaları beraberinde getirebiliyor.
Bunun için yeterli uykunun ve molaların yanında küçük bedensel hareketler yapmanın da önemi büyük.
Köln Alman Spor Yüksek Okulu’ndan Gina Haatz bu tür hareketlerin hızlı ve etkin bir şekilde vücuda enerji verdiğini söyledi. Haatz, “Güvenli yolculuk yapmak isteyenlerin ciddi anlamda formunda olması gerekir. Yoksa hem kendilerini hem de başkalarını tehlikeye atarlar.” dedi. Yollarda doğru gıda tüketimi de çok önemli.
Uzmanlar börek gibi ağır ve uyku getirici gıdaların yerine elma veya glikoz içerikli gıdaların kullanımı tavsiye ederken, kahve, enerji içeceği gibi kafein içerikli ürünlerin sanıldığı gibi faydalı olmadığı yönünde uyarıda bulunuyor. Kafeinin vücuda girmesi yaklaşık yarım saat alırken, belli bir noktadan sonra etkisini kaybediyor ve anlık uykulara da kalıcı bir çözüm getiremiyor.
ADAC yolculuk esnasında kahve içilebileceğini, ancak tamamen buna güvenilmemesi gerektiğini, kafeinin yolculukta stratejinin sadece bir parçası olarak görülmesi gerektiğini bildiriyor.
Ayrıca bazı ilaçların da uyku getirici etkisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Molanın ise iki saatte bir verilmesi, ancak toplam on saatlik bir yolculuktan sonra uzunca dinlenilmesi büyük önem taşıyor. Yorgunluğun iyice hissedilmesiyle birlikte de 10 ila 20 dakika arası uyumak da büyük fayda sağlayıp enerji depolanmasına yardımcı olabiliyor. ADAC, şoföre eşlik eden kişinin de onunla muhabbet etmesini öneriyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment