Sivrisinekler hakkında bilmedikleriniz
Tüm sivrisinekler ısırmaz: Tüm dünyada 3 bin 500 çeşit sivrisinek bulunurken, bilim adamları bu sineklerin hepsinin insanları ısırmadığını belirtiyor. Kan emici olan dişi sivrisinekler yumurta üretmek için insanları ısırıyorlar. Aedes aegypti ve Aedes albopictus türleri hastalık yayan sivrisineklerin başında geliyor.
Sineklerin belirli kan tiplerini tercih ettikleri kesin değil: Çalışmalar, sivrisineklerin O grubu kana sahip olanları A veya B grubundakilere göre daha fazla ısırdığını gösteriyor. Ancak bu bulguların çelişkili olduğu belirtilirken, yine yaygın olarak bilinen koyu renkli giysiler giymenin daha fazla sivrisinek çektiğine dair bilgi hakkında çok az kanıt var.
Sivrisinekler karbondioksiti seviyor: Araştırmalar, sivrisineklerin hamileler gibi yüksek miktarda karbondioksit soluyan insanlara karşı daha saldırgan olduğunu gösteriyor. Sivrisineklerin vücut sıcaklığını ve kimyasal sinyalleri tespit ediyor. Sivrisinekler karbondioksit artışıyla kurbanlarını daha kolay buluyorlar.
Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla kaşınır: Çoğu kişi sivrisinek ısırığından sonra kaşınma hisseder. Belirgin şişlik oluşan kişiler için sivrisinek ısırığı daha kötü olabilir. Bu kaşınmalar kanımızı emerken vücudumuza enjekte ettiği sivrisinek tükürüğüne karşı cevap olarak vücudumuzdaki histamin salgılanmasına dayanıyor.
Kaşımak ısırıkları daha da kötüleştiriyor: Dayanabiliyorsanız sivrisinek ısırıklarını kaşımayın. Çünkü kaşımak sivrisineklerin tükürüğünü bulandırıyor ve vücudun histamin yanıtını artırıyor. Bu nedenle kaşınma daha da şiddetleniyor. Ayrıca aşırı şekilde kaşımak ısırığın enfeksiyona açık hale gelmesine neden oluyor.
Reçetesiz satılan ilaçlar yardımcı olabilir: Sivrisinek ısırığından sonra yapılacak en iyi şey sabun ve soğuk suyla ısırılan bölgeyi yıkamaktır. Bu biraz rahatlama sağlar ve enfeksiyon riskini azaltır. Kaşıntı halen devam ediyorsa eczaneden alabileceğiniz anti-inflamatuarlar veya topikal antihistaminlerle tedavi edebilirsiniz.
Batı Nil halen bir tehdit: Sivrisinekler halen Batı Nil virüsü taşıyor. Vakaların toplam sayısı önceki yıllara göre düştü, ancak hastalık sivrisineklerin daha aktif olduğu yazın sonlarında ve sonbaharın başında tehdit haline geliyor. Nil virüsü vakalarının çoğu iyileşti. Ancak yaşlılar ile şeker hastalarının riski daha fazla.
Tüm sivrisinek uzaklaştırıcılar aynı değil: Sivrisinekleri uzaklaştıran topikal ürünlerin içeriğinin yoğunluğu değişiklik gösterir. Düşük yoğunluklu olanları sık sık yeniden uygulamanız gerekir. Hatta sivrisinekleri uzak tutmaya yarayan ultrasonik frekanslar yayan akıllı telefon uygulamaları bile var. Fakat ultrasonik frekansların gerçekten etkili olduğuna dair bir kanıt yok.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment