Related Articles
Sivrisinek ısırıklarından kaçının
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da ‘zika virüs hastalığı’nın görüldüğünün ve yayılmaya devam ettiğinin bildirildiğini hatırlatarak bölgedeki ülkelere seyahat edecekler için uyarıda bulundu.
Bakanlık yaptığı açıklamada “Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmadığı gibi önleyici bir aşısı da yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır” dedi.
“HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGELERDE SİVRİSİNEK ISIRIKLARINDAN KORUNMAK ESASTIR”
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada ‘zika’ virüsünün özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere sebep olduğu belirtilerek hastalığın tedavisinin bulunmadığı vurgulandı.
Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerdesivrisinek ısırıklarından korunmanın esas olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Dünya Sağlık Örgütü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da Zika Virüs Hastalığı görüldüğünü ve yayılmaya devam ettiğini bildirmiştir.Zika virüsünün özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere sebep olduğu tespit edilmiştir. Yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen mikrosefaliye (küçük kafa) neden olabilmektedir. Bakanlığımız Zika virüsünün görüldüğü bölgedeki ülkeleri yakından takip etmekte, bölgeye seyahat edecek vatandaşlarımızı, özellikle gebeleri 7/24 hizmet veren Alo Seyahat Sağlığı Danışma Hattından (444 77 34) ve Seyahat Sağlığı Merkezlerinden bilgilendirmektedir. Sivrisineklerden insanlara bulaşan Zika Virüsü Hastalığı; ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır. Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmadığı gibi önleyici bir aşısı da yoktur. Tedavisinde ise istirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler önerilmektedir. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Kapalı giysiler (uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi) giyilmelidir. Ayrıca konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünün yeni salgın hastalık bildirimleri de Seyahat Sağlığı internet sitesinde yayınlanmaktadır.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment