Sınav stresine ‘tarçınlı sütlaç’ önerisi
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrencilere stres uyarısı yapan uzmanlar, stres ve strese bağlı halsizliği gidermek için tarçınlı sütlaç yemelerini önerdi.
Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Doğan, hafta sonuYGS’ye girecek olan öğrencilere bazı uyarılarda bulundu. Stresin sınavda başarıyı olumsuz etkileyeceğini aktaran Yrd. Doç. Doğan, sınavdan yarım saat ya da sınavdan önceki gece yatarkentarçınlı sütlaç, tarçınlı süt karışımlı tatlı tüketmelerini önerdi.
“Sınav sabahında stresin etkisinde şöyle bir durum var. Stres bir takım hormonları artırır ve karaciğerde şeker yıkımını çoğaltır” diyen Yrd. Doç. Dr. Doğan, şu bilgileri verdi: “Karaciğerde şeker yıkımı sınav sırasında öğrencide çok ciddi halsizlik oluşturur. Bununla ilgili olarak sınav sabahı yada gecesi mutlaka tarçınlı sütlaç, tarçınlı sütlü bir tatlı yemelerini istiyorum. Bunu yemeleri sayesinde şeker hızlı bir şekilde kana karışacak. Yarım saat önce yemiş olmaları stresin etkisini minimize edecektir. Beyinlerinin daha fazla çalışmasını sağlayacaktır.”
Beklentileri çok yüksek olan ailelere de uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Doğan, şunları söyledi: “Ailelerin çocuklarıyla ilgili başarı beklentilerinde bunun gerçekçi olup olmadığını kontrol etsin. Bu beklenti çocuklarda sınav kaygısına neden oluyor. Sınav kaygısı başarısızlığa neden oluyor. Onlara yardım olmayacak. ‘Biz sana güveniyoruz, çalıştın, elinden gelenin en iyisini yapacaksın’ demelidirler. Onu bir şeylerle kıyaslamak ve hedef koymak öğrencide stres oluşturacaktır.”
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin doğan, sınavla ilgili sosyal destek alan öğrencinin daha başarılı olduğuna dikkat çekerek, “sınav stresi ile yapılan araştırmada sosyal desteği olan öğrencilerin sınav stresi düşük, başarısı yüksek. Ailesi tarafından sevdiği kişi tarafından desteklenen öğrenci sınavda daha başarılı oluyor. Sırtını sıvazlarken yere yapıştırmak anlamında değil. Evladıyla ilgili geleceği ile ilgili kendi planı olacağı söylenmelidir.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment