Sınav öncesi beslenmenin püf noktaları

Sınav öncesi beslenmenin püf noktaları

Diyetisyen Ayşe Duran, sınav dönemine saatler kala bu dönemde, özellikle çocukların dışarıda yemek yememelerini tavsiye etti.

Dışarıda içeriğini bilmeden ve daha önce tüketmediği besinleri tüketmenin hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Sınava girecek öğrencilere sınav günü evde az yağla pişirilmiş yemekleri tercih etmelerini tavsiye eden Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, “Rahat bir uyku için uykudan 2 -3 saat önce kafein içeren içecekler yerine melisa, lavanta gibi bitki çayları tüketin. Stres ve gerilimin arttığı dönemde bazıları, çikolata veya tatlı yiyerek kendini rahatlatır. Aşırı miktarda şeker ve yağ tüketimi, bağırsak hareketlerini bozabilir. Sınavdan bir gün önce tatlı ihtiyacınızı sütlü ve meyveli tatlılar, kuru meyvelerle bastırmaya çalışın. Özellikle kuru meyvelerden çekirdekli siyah üzüm ve hurmayı tavsiye ederim. Sınavdan önceki gün sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için açıkta satılan yiyecekleri tercih etmeyin” dedi.

Ayşe Duran, konsantrasyonu artırmak için ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal ve kuşburnuna mutlaka beslenme planında yer verilmesini söyledi.

ALTIN ÖNERİLER

Duran, sınav öncesi beslenme konusunda önerilerini şöyle sıraladı: “Yeterli miktarda çikolata stresi azaltarak mutluluk verebilir; ancak fazla tüketimin konsantrasyonu düşürebileceği unutulmamalıdır. Sınav sırasında çikolata, şeker gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilebilir.

Altın öğünümüz olan kahvaltı öğününü atlamayın. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye ihtiyaç duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır.

Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle günlük kahve tüketimin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırılması önemlidir. Asitli, gaz içeren içeceklerden, aşırı tuzdan ve daha önce denenmemiş çay, yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı.”

Duran’ın sınav öncesi örnek kahvaltı menüsü ise şöyle:
“1 bardak süt (daha önce içme alışkanlığı varsa).
2 -3 dilim çavdarlı ekmek.
1 adet haşlanmış yumurta ya da 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile yapılmış omlet.
1 -2 dilim peynir (30-60 gram).
1 tatlı kaşığı bal, reçel veya 1 meyve ya da 2 -3 kuru kayısı.
Domates, salatalık, biber.
4 -5 siyah ya da 8 -10 yeşil zeytin.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.