Sigara hem psikolojik hem fiziksel bağımlılık yapıyor
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, sigaranın hem psikolojik hem de fiziksel bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu belirterek, hekim gözetiminde uygulanacak ilaç tedavisinin, sigarayı bırakma başarısını arttırdığını ve yoksunluk belirtilerini azalttığına dikkat çekti.
31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, sigaranın hem psikolojik hem de fiziksel bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu söyledi. Sigarada bulunan nikotinin kişiyi sigaraya bağımlı hale getirdiğine dikkat çeken Gürkan, bağımlı kişide sigaranın bırakılmasının nikotin yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu ve bunun da sigarayı bırakmaya çalışan kişilerde başarısızlığın en önemli sebebi olduğunu dile getirdi.
Gürkan şunları kaydetti: “Nikotin yoksunluğunun belirteleri, ‘Huzursuzluk, uykusuzluk veya uykuya eğilim, gerginlik, dikkati toplamada güçlük, olaylara aşırı tepki verme eğilimi, sinirlilik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı, kabızlık, hayattan zevk alamama veya aşırı neşelenme durumu, iştah artması ağız kuruluğu ve ağız yaraları’nı sıralayabiliriz. Sigara bırakmaya çalışan bağımlılara hekim gözetiminde tıbbi tedavi uygulanmalıdır. Fiziksel bağımlılığı olan kişilere eğer bir sakıncası yoksa ilaç tedavisi önerilmelidir. İlaç tedavisi sigara bırakma başarısını arttırır ve yoksunluk belirtilerini azaltır.”
Günde 15 adet veya daha fazla sigara içenler ya da günün ilk 30 dakikası içinde sigara içmeye başlayan kişiler için standart dozlarda nikotin tedavisi başlanması tavsiyesinde bulunan Gürkan, “10-15 adet /gün sigara içenlerde düşük doz nikotin tedavisi düşünülmelidir. İçilen sigara sayısı günde 10 adetten azsa fiziksel bağımlılık iyi değerlendirilmeli ve yoksunluk belirtileri nedeniyle zorlanan kişilerde düşük doz nikotin verilmelidir. Psikolojik bağımlılığı olan kişiler psikolog veya psikiyatriden yardım almalıdırlar. Yine bu kişilerde ve nikotin tedavisi uygulanamayan kişilerde sigara bıraktırma hapları eğer bir sakıncası yoksa kullanılabilir. Ciddi yoksunluk belirtileri olan veya tek başına nikotin tedavisiyle başarı sağlanamayan kişilerde nikotin tedavisi ve sigara bıraktırma hapları beraber kombine kullanılabilir.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment