Sıcaklık düştükçe kalp krizi riski artıyor

Sıcaklık düştükçe kalp krizi riski artıyor

Kardiyolog Dr. Çetin Aydın, özellikle yaşlı kişileri, kalp ve hipertansiyon hastalığı bulunanları ve aşırı kilolu kişileri, soğuk havalarda kesinlikle ağır iş ve egzersiz yapmamaları, terliyken rüzgâra maruz kalmamaları yönünde uyardı. Aydın, hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüşün kalp krizi riskini arttırdığına dikkat çekti.

Hava sıcaklıklarının iyiden iyiye düşmesinin özellikle kalp ve tansiyon hastalarında ciddi tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi hekimlerinden Çetin Aydın, kalp hastalarını giyinme tarzı, egzersiz ve beslenme konularında uyardı.

Dr. Aydın, “Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüş, kalp krizi görülme oranında göreceli olarak yüzde 2’lik bir artış meydana getirmektedir. Bu nedenle kış aylarında yaşanan kalp krizi görülme sıklığı en üst seviyelere çıkmaktadır. Özellikle yaşlı kişilerle birlikte kalp ve hipertansiyon hastalığı bulunanların ve bununla birlikte aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda kesinlikle ağır iş ve egzersiz yapmamalarında, terliyken rüzgâra maruz kalmamalarında fayda vardır. Bunun tam tersi davranmak, ağır iş ve egzersize yönelmek kalp krizine davetiye çıkarmaktadır.” dedi.

Kalp ve solunum yolları hastalıkları bulunan kişilerin, özellikle de yaşlı hastaların havanın soğuk ve kirli olduğu saatlerde dışarıya çıkmaması ve kirliliğe maruz kalmaması gerektiğini aktaran Aydın, “Soğukta cilt damarlarımız büzüşür. Damarlardaki büzüşme, kan dolaşımını ve kalbin işini zorlaştırır. Kan basıncı yükselir, kanın yoğunluğu artarak pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerde artış meydana gelir. Tüm bunların sonucunda eğer bir de damarlarımızda darlık mevcutsa damar tıkanıklığı ve kalp krizi oluşur. Hava çok soğuk olmasa bile özellikle rüzgârlı havalarda derinin nemli ve ıslak olması da aynı sonuçlara yol açar. Bu nedenle kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan kişilerin ayrı bir özen göstermesi gerekmektedir. Kişilerin ağır iş ve egzersiz faaliyetlerini havanın nispeten daha sıcak olduğu öğle vakitlerine saklamaları, egzersizlerini ise evlerinde veya kapalı mekânlarda yapmaları daha uygun olacaktır.” diye konuştu.

Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenlere de işaret eden Dr. Çetin Aydın, şu önerilerde bulundu: “Soğuk havalarda rüzgârı arkanıza alarak yürüyünüz. Aşırı kalın giysiler yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda uzun süre kalacak olan kişilerin, baş ve ellerdeki ısı kaybını önlemek için şapka, bere, eldiven giymelerine özen göstermeleri gereklidir. Isınmak için kesinlikle alkol alınmamalı, çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olacak, kan akışını yavaşlatacaktır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.