Sıcak havalar MS hastalarını olumsuz etkiliyor

Sıcak havalar MS hastalarını olumsuz etkiliyor

Yaz sıcakları pek çok hastalık grubunda olduğu gibi MS hastalarında da bazı sıkıntılara yol açabiliyor. Hastalar için koruyucu tedaviler ve yeni ilaç araştırmaları her gün daha fazla umut oluyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Profesör Doktor Yaşar Kütükçü, “MS hastalarının çoğu teşhis ve tedavi sürecinde normal yaşamını sürdürebilir. Sadece günlük yaşamda ağır egzersizden kaçınmaları gerekir.” dedi. Yaz aylarının MS hastalarını daha fazla etkilediğini belirten Nöroloji Uzmanı Doktor Hale Gökmen ise, “Sıcaklar, sinir ileti hızını etkilediğinden MS hastalarının semptomları artabilir, genel olarak çabuk yorulan MS hastalarının sıcak günlerde daha dikkatli olması gerekir.” uyarısı yaptı.

Beyin ve omurilik sisteminde görülen Multiple Skleroz (MS) hastalığı,beyinden alınan emirlerin vücuda dağıtıldığı sinirlerde hasar oluşması sonucunda ortaya çıkıyor. MS hastaları, birçok hastanın etkilendiği sıcak havalardan yana sıkıntı yaşayabiliyor. MS hastalığı hakkında bilgi veren Doktor Kütükçü, “MS hastalığı bazı durumlarda, koruyucu tedaviler altında olmak şartıyla, hayatı çok da etkilemeyen sessiz bir hastalık olarak kalabilir. Ancak ağır atakları olan hastalar, yaşam şekillerini buna göre belirleyerek aktif olarak çalışmaya ve yaşamaya devam edebilir.” diye konuştu. Doktor Gökmen ise, MS hastalarını sıcak havalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Her yaş ve cinsiyet grubunda görülen MS hastalığı, çoğunlukla 20-40 yaş aralığındakileri hedef alıyor. Anne soyunda MS hastalığının bulunması hastalığa yakalanma riskini arttırırken, genetik faktörlerin dışında D vitamini eksikliği de hastalığı tetikliyor. Risk grubunda olan ve D vitamini eksikliği yaşayanlarda erken müdahale ve D vitamini takviyesi önem taşıyor. Bu nedenle, özellikle risk grubunda olanların aniden ortaya çıkan nörolojik değişimlere dikkat etmesi ve doktora başvurmayı ihmal etmemesi gerekiyor. Kadınlarda, erkeklere göre yaklaşık 2 kat daha fazla görülen hastalıkta, çevresel etmenlerin de etkili olduğu düşünülüyor.

MS hastalarının eninde sonunda yatağa bağımlı olacağı yönündeki kanı gelişen tedaviler ve ilaçlar sayesinde artık doğruluğunu yitirmiş durumda. MS tanısı konulan hastaların, artık hiç iz kalmaksızın hayatını sürdürmesi mümkün olabiliyor. MS hastalığının türü, seyri ve doğru tedaviye zamanında başlanmış olması, koruyucu tedavinin ciddiyetle uygulanıp uygulanmadığı ve daha birçok faktörün etkisi de bu durumda söz konusu oluyor. Tanının ardından hastanın sürekli izlenmesi de büyük önem taşıyor. Hastayı iyi tanıyan, hastalığın başından beri seyrini çok iyi bilen bir doktorun kontrolünde tüm tetkiklerin, düzenli MR kontrollerinin yetkin bir merkezde yapılması gerekiyor. Böylece hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor, ataklar hemen fark edilip hızlıca ve iz bırakmadan tedavi edilebiliyor.

MS HAKKINDA 3 YANLIŞ, 3 DOĞRU

Yanlış: MS’in tedavisi yoktur.

Doğru: MS için çeşitli tedaviler vardır. Atakları önleyen koruyucu tedaviler ve ilaçlar mevcut. MS, en çok ilaç araştırması yapılan hastalıklar arasında yer alıyor.

Yanlış: Tüm MS hastaları hayatları boyunca periyodik ataklara maruz kalır.

Doğru: Atak periyodu MS türüne ve hastaya göre değişir. Bazı hastalar yaşamları boyu çok nadiren atak yaşarken bazı hastalar daha sık atak yaşar.

Yanlış: MS tanısı alan tüm hastalar, yaşamlarını bu hastalığa göre yeniden şekillendirmeli ve radikal değişiklikler yapmalıdır.

Doğru: MS tanısından sonra hastalar koruyucu tedavi altında yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.