Sıcak hava tansiyonu yükseltiyor
Sıcak havalarda hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini belirten doktorlar, bu tür havalarda sıvı tüketiminin artırılması, tuzlu gıdaların azaltılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Orak, hipertansiyonun görülme sıklığının yaşla birlikte arttığını belirterek, hipertansiyon görülme sıklığının 35-64 yaş arasında yüzde 42, 65 yaş ve üzerinde ise yüzde 75 olduğunu belirtti.
Günümüzde beslenme ve yaşam tarzı ile çevresel etkenlere bağlı olarak genç bireylerde de hipertansiyon sıklığının arttığını belirten Dr. Yavuz Orak, yaz aylarında hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sıcak havaların özellikle aşırı nemle beraber birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabildiğine dikkati çeken Başhekim Dr. Yavuz Orak, “‘Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca, kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da su ve elektrolit atılımı yaptığı için olumsuz tablolar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı çok sıcak havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı ve olabildiğince sıvı alınmalıdır. Ancak tuzlu gıdaları tüketirken gene de aşırıya kaçmamak gerekir.” dedi.
Hipertansiyona karşı tavsiyelerde bulunan Orak, şunları söyledi: “Masadan tuzu kaldırmak gerekiyor. ‘Gıdaları pişirmede tuz kullanmamak gerekir. Ekmekte çok tuz var. Tüketilecekse tuzsuz ekmek tüketilmeli. İşlenmiş gıdalar yerine doğal yiyecekler tercih edilmelidir. Turşu gibi besinler yasak. Alkollü azaltmak ve sigarayı bırakmak şart. Günde 30 dakika egzersiz yapanlarda hipertansiyona bağlı ölüm oranı yüzde 60 daha az. Egzersiz sabah ya da akşam saatlerinde tercih edilmelidir. Türkiye’de her üç erişkinden birinde hipertansiyon var. Ülkemizde yapılan bir araştırmada 18 yaş üstü nüfusta hipertansiyon sıklığı erkeklerde yüzde 27, kadınlarda yüzde 36 bulunmuştur. Hipertansiyon yaş ilerledikçe yaygınlaşmaktadır.” diye konuştu.
Tansiyon, kalbin vücuda kanı dağıtmak için kullandığı güçtür. Sol kalbin kanı vücuda atarken kullandığı güce birinci veya büyük tansiyon denir. Kalbin kan akımı bittikten sonra damarlarda oluşan durgun basınca da ikinci veya küçük tansiyon denir. Kan basıncının normalden yüksek olmasına da hipertansiyon denir. Bazen bu konuda kavram kargaşası yaşanabiliyor. Bir çok kişi benim hipertansiyonum var derken, kendilerinde mevcut kalıcı ve sürekli kontrol altında tutulması gereken bir hastalık yerine zaman zaman stres ve üzüntüye bağlı tansiyonlarının yükseldiği; bunun hastalık değil geçici bir durum olduğu yanlış anlayışını benimseme eğilimindedir. Normal kan basıncı artık 120/80’in altı olarak kabul edilmektedir. 140/90’ın üstü hipertansiyon, aradaki değerler yüksek-normal olarak tanımlanır ve izlenmesi, bazı durumlarda da tedavisi gereken değerlerdir. Gizli tansiyon belki bu grubu ifade etmek için uygundur. Tansiyonun yaşla birlikte görülme sıklığı artar.” diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment