Sahte güneş gözlüğü kullanmak çok zararlı
Güneşli ortamlarda savunma mekanizması olarak gözlerin kısıldığını söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Tatar, “Gözbebeğimiz küçülür ve gözbebeğimizden içeri daha az oranda güneş ışını girer. Fakat sahte güneş gözlükleri (UV blokajı olmayan) kullandığımızda bu savunma mekanizmaları çalışmayacağı için genişleyen gözbebeğinden daha fazla güneş ışını girerek daha fazla zarar verebilmektedir. Bundan dolayı UV blokajı olmayan sahte gözlük kullanmaktansa hiç kullanmamak daha sağlıklıdır.” dedi.
Güneşin zararlı ışınlarının kar, su, kum gibi yansıtıcı ortamlarda daha fazla etkilediğini söyleyen Tatar, “UV ışınlarının etkileri özellikle renkli gözlü ve beyaz tenli kişilerde artmaktadır. Ayrıca kronik allerjik konjonktivit, kuru göz, albinizm gibi göz hastalıkları olanlar güneş ışınlarından daha fazla etkilenmektedirler.” diye konuştu. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın kısa (akut) dönemde gözlerde kanlanma, kaşıntı, yanma, batma ve korneada kuruluk gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Tatar, “Bu dönemde suni gözyaşları ve antiinflamatuar göz damlaları ile hastalar tedavi edilir. Uzun (kronik) dönemde konjonktivada hiperplazi, halk arasında kaz kanadı denen piterjiyuma, konjonktivada pingekula oluşumuna neden olabilir ve bu hastalar cerrahi ile tedavi edilebilir. Daha uzun periyodlarda ise UV ışınları göz lensindeki proteinleri etkileyerek katarakta, retina hücrelerini etkileyerek maküla dejenerasyonuna (sarı nokta hastalığı) neden olabilir.” uyarısında bulundu.
Güneş gözlüğü kullanma yaşının çocukların mental ve ruhsal yapısına göre değiştiğini vurgulayan Tatar, güneş gözlüğü takamayan çocukların geniş ön siperli şapka takmasını ve güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde güneşte çok kalmamalarını belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:
“Güneş gözlüğünü seçerken ergonomik olarak gözümüzü yanlardan ve yukarıdan en iyi şekilde kapatan gözlük seçilmelidir. Güneş gözlüğü çerçevesi kişinin yüz yapısına uygun olmalı ve göz çevresini çepeçevre sarmalayarak, gözlere yakın durmalıdır. Güneş gözlüklerinin yüzde 99 ve üzerinde UV blokajı olmalıdır. Güneş gözlüğünün renginin ve koyuluğunun UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı bir koruyuculuğu yoktur. Fakat mavi camlar karda daha iyi görmeyi sağlarken, kırmızı ve pembe renkler bilgisayarda en iyi görmeyi sağlar. Yeşil ve gri renk camlar renk kontrastını bozmazken, kahverengi camlar derinlik hissini arttırır. Polarize camların da UV blokaj etkileri yoktur fakat yüzeylerden yansıyan ışıkları önemli oranda engelledikleri için araç kullananlara, kayak yapanlara ve deniz yolculuğu yapanlara tavsiye etmekteyiz. Güneş gözlüğü alırken sertifikası ve garantisi olup olmadığı soruşturulmalı ve Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı, firma garantisi olmayan gözlükler alınmamalıdır.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment