Reflüde erken tedavi ameliyattan kurtarıyor!

Reflüde erken tedavi ameliyattan kurtarıyor!

Doç. Dr. Tamer Karşıdağ, pek çok insanda görülen reflü hastalığında erken tedaviyle ameliyata gerek kalmadığını söyledi. Karşıdağ, ilaç diyet ve önerilerle tedavi edilen reflü hastalığının bu evresini, ‘Altın dönem’ olduğunu belirtti.

Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Doktoru Doç. Dr. Tamer Karşıdağ, göğüste yanma ve ağza acı su gelmesiyle bilinen reflü rahatsızlığının, yaşam kalitesini bozmaya başladığında tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bilinçsiz ilaç kullanımı ve gereksiz operasyonların daha ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirten Karşıdağ, “Tanı ve tedavi sürecinde son derece dikkatli olunmalıdır. Kişide göğüste yanma ve ağıza acı su gelmesi gibi şikayetler varsa reflü hastası olma olasılığı vardır. Ancak bu klasik ikili yanında, hastalarda ‘minör bulgular’ denilen başka belirtiler de olabilmektedir. Bunlar öksürük, ses kısıklığı, orta kulak iltihabı, astım, tekrarlayan farenjit, larenjit, diş çürükleri, yemek borusunda daralma, boğazda tıkanma hissi, kalple ilgili olmayan göğüs ağrısıdır. Hastalığın tanısı yalnızca bu bulgulara bakılarak değil reflü ile birlikte göğüste yanma hissi ve 24 saatlik pH monitörizasyonu adı verilen bir laboratuvar çalışması ile konulmaktadır.” dedi.

REFLÜ HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN ‘ALTIN DÖNEM’ KAÇIRILMAMALI

Reflü rahatsızlığının hastalık haline geldiğinde ilaç, diyet ve önerilerle sindirim sisteminin korunabileceği bir dönem olduğuna dikkat çeken Karşıdağ, şöyle devam etti: “Bu, ‘Altın dönem’ kaçırılırsa tedavisi cerrahidir. Bu, çok kısa bir süreç değildir. Ancak iyi bir tedavi ve takip gerektirmektedir. Bu dönemdeki hastalar, çoğunlukla cerrahi bir girişime ihtiyaç duymadan başarı ile tedavi edilebilmektedir. Majör ve minör bulguların uzun süre göz ardı edilmesi ile veya yetersiz tedavi yöntemleri ile bu dönem kaçırılabilmektedir. Sonrasında cerrahi düzeltmelerin yapılması gereken bir aşama gelmektedir. Medikal tedavinin yetersiz olması dışında uzun süreli ilaç tedavini reddeden hastalarda da cerrahi tedavi düşünülür. Reflü hastalığı bazen nadir görülen kas hastalıklarına da bağlı olarak görülebilir. Bu hastalarda cerrahi, bir tedavi yöntemi değildir. Dikkatli olmak gerekir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.