Panik ataklılar şifayı yanlış adreste arıyor
Belirtileri başta kalp krizi olmak üzere astım, beyin kanaması ve felç gibi birçok hastalığı düşündürdüğü için panik atak hastaları, öncelikle o branş doktorlarına gidiyor. Çoğu hasta, ancak üç dört kardiyolog gezdikten sonra psikiyatriste ikna oluyor.
Panik atak hastalığı, günümüzde birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ancak daha da kötüsü, belirtileri ilk etapta yaşamı tehdit eden başka hastalıkları akla getiriyor. Bu durum, hastaların korkusunu daha da büyütüyor. Panik atak hastalarının genellikle üç dört kez kardiyoloğa gittikten sonra kendilerine başvurduğunu belirten Şifa Üniversitesi Hastanesi psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Haluk Aksu, 30 yaşın altındaki hastaların bile panik atağında öncelikle acil servislere veya kardiyologlara başvurduğunu söyledi. Panik atağın, beklenmedik bir anda ortaya çıkan yoğun korku ve kaygı duygusu olarak tanımlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Aksu, “Bu yoğun korku ve kaygıya dayalı 13 tane belirtisi var. Başta çarpıntı, nefes darlığı, terleme olmak üzere aklını kaçırma korkusu, bulantı, karın ağrısı, göğüs bölgesinde sıkışma tarzı ağrı, düşüp bayılacakmış hissi, ölüm korkusu, çevrenin değişiyormuş gibi algılanması vb. belirtiler buna eşlik eder. Bu duyguları yaşayan kişi, ‘Aklımı kaçırır mıyım?’, ‘Tuhaf bir şey yapar mıyım?’ veya ‘Çocuğuma zarar verir miyim?’ gibi birçok farklı korkular yaşamaya başlar. Bu da korkuyu daha da büyütür.” dedi.
DOKTOR BİLE İKNA EDEMİYOR
Kişi göğüs ağrısı eşliğinde sol tarafında da uyuşma hissettiğinde bu, panik atağın belirtilerinden biridir. El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma da hissedilir. Bu durumda hasta, ‘Eyvah, kalp krizi geçiriyorum.’ diyerek hemen kardiyoloğa ya da en yakın hastanenin acil servisine koşar. İşin en ilginç yanı, panik atak hastaları en son bize, yani psikiyatristlere gelirler. Hattâ çoğu, bize gelene kadar da dört beş kardiyolog dolaşmış oluyor. Kardiyolog, ‘Bir şeyin yok.’ dediğinde de kişi tatmin olmuyor, çünkü insanlar ruhsal rahatsızlıkları çok zor kabullenirler. O yüzden bir sıkıntı olduğunda onun psikolojik değil, fiziki bir rahatsızlık olduğunu düşünürler.” diye konuştu.
PSİKİYATRA YÖNLENDİRİN
Kardiyolog veya acil servis hekimlerinin, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra çoğunlukla, “Önemli bir şeyin yok, sıkıntıdandır. Sen kafana takma, geçer.” diyerek hastayı evine gönderdiğini belirten Aksu, “Oysa bu tür hastaların mutlaka psikiyatriste yönlendirilmesi gerekiyor. Kişi psikiyatriste gitmediği için de hastalığın belirtilerini tam olarak tanımıyor. Aynı belirtileri yaşadığında tekrar tekrar kardiyoloğa gidebiliyor ya da, ‘Ben felç oluyorum.’ diyerek nöroloğa koşuyor.” dedi.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Panik atağın 15 dakika, nadiren de bir saat sürdüğünü belirten Aksu, “Bir kere hastanın mutlaka psikiyatriste gitmesi gerekiyor. Bazen kan şekeri düşüklüğü, birtakım kalp hastalıkları, kullanılan ilaçlar, troid hastalıkları gibi psikolojik temelli olmayan, fiziki rahatsızlıklar da panik atağa neden olabiliyor. Hasta doğrudan bize gelse bile fiziki bir hastalığı olup olmadığını tespit etmek için öncelikle tam teşekküllü bir tıbbi muayeneden geçiriyoruz. Panik atak tanısı koyulduktan sonra psikiyatristle terapi ve gerekirse ilaç tedavisine başlıyoruz.” bilgisini verdi.
Anahtar Kelime: panik atak, panik atak belirtileri, panik atak tedavisi
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment