Okulda bulaşıcı hastalıklara dikkat!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gönen, okulda görülen rahatsızlıkların başında soğuk algınlığına neden olan gribal enfeksiyonların geldiğini belirterek, “Okullarda sık rastlanan bulaşıcı hastalıklar, hepatitler, döküntülü hastalıklar ve parazit enfeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalıkların bazıları aşının tam olarak uygulanması ile önlenebiliyor. Bazı hastalıklarından korunmak için ise hijyen şartlarına dikkat edilmesi gerekir” dedi.
Çocuklar kreş veya okula başlayana kadar evde çok daha hijyenik ortamlarda bulundukları için pek hastalanmaz. Okul ve kreşlerin açılması ile birlikte durum tersine döner.
“ÖĞRENCİLER EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT ETMELİ”
Gönen, okulda en sık görülen gribal enfeksiyonların sadece solunum ve hava yoluyla değil, elle de bulaştığını, bu yüzden el temizliğine dikkat edilemesi gerektiğine vurgu yaptı. Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak parazitleri de görülebileceğini kaydeden Gönen, “Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama gibi belirtiler görülebilir. Koruyucu önlemlerin başında tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gelir. Bunun dışında çocukların hijyenik koşullarda eğitim ortamlarının düzenlemesi, hijyen kurallarını alışkanlığa dönüştürecek eğitim programlarının verilmesi önemlidir” dedi.
“HASTA ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYİN”
Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocukların doktorun önerdiği süre boyunca okula gönderilmemesi gerektiğini bildiren Gönen, ayrıca çocuğunuzda herhangi bir hastalık ortaya çıktığında, okul yetkililerinin de bu durumdan haberdar edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“ÇOCUĞUNUZUN EKSİK AŞISI KALMASIN”
Gribin, solunum yoluyla bulaşan öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalık olduğunu belirten Gönen, “Grip, özellikle eylül ile mart ayları arasında mevsimsel özellik gösteriyor. Ayrıca öksürük, burun akıntısı ya da tıkanıklığının ardından sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. 6 aydan büyük tüm çocuklara mevsimsel grip aşısı yapılması öneriliyor. Bu güne kadar grip aşısı yaptırmamış olan 8 yaş ve altındaki çocuklarda 4 hafta arayla iki doz şeklinde, 9 yaş ve büyüklere tek doz şeklinde grip aşısı yapılmalıdır. Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak için Sağlık Bakanlığı tarafından ilk dozu bir yaşında ve hatırlatıcı dozu 6 yaşında olmak üzere tüm okul çocuklarına rutin aşılama yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“SARILIKTAN KORUNMAK İÇİN AŞI YAPILMALIDIR”
Çocuklarda önemli olan bir diğer hastalığın hepatitler(sarılık) olduğunu dile getiren Gönen, “Özellikle dışkı ile bulaşmış yiyeceklerden ağız yoluyla geçen A tipi sarılık okul çocuklarında sık görülmektedir. Sarılıktan korunmanın yollarının başında gıda ve el temizliği gelmesine rağmen yüzde yüz korunmak için mutlaka aşı yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından 2013 yılından itibaren hepatit A aşı takvimine alındı, ancak hepatit A aşısı eksik olan okul çocukları mutlaka 6 ay arayla iki doz şeklinde aşılanması öneriliyor” dedi.
Gönen, okul çocuklarında döküntülü hastalıklardan suçiçeği enfeksiyonun bulaştırıcılığı en yüksek viral enfeksiyon olduğunu, Sağlık Bakanlığı tarafından 2013 yılında aşı takvimine alınan suçiçeği aşısı bir yaşındaki tüm çocuklara tek doz şeklinde yapıldığını belirtti. Gönen, ancak tek doz aşılamanın korumada yetersiz kalması nedeniyle 4-6 yaşında ikinci doz suçiçeği aşısını yapılması gerektiğini vurguladı.
Kalabalık ortamlarda çok hızla yayılan menenjit ‘in ise solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Gönen, “Menenjit beyin zarının iltihabına denir. Farklı mikroplarla meydana gelen tipleri vardır. Ancak ülkemizde yapılan çalışmalarda orta doğuda sık görülen ve haç mevsimi ile bulaşan tipleri daha sık görülmektedir. Çok nadir görülmesine rağmen görüldüğünde yüzde 50 ölümcül olabilen sağ kalanlarda da çok ciddi sorunlara yol açan bu hastalığa karşı aşı yapılarak korunmak mümkün. 1 yaşın üzerinde tek doz şeklinde yapılan bu aşı ile ülkemizde sık görülen menenjit tiplerine karşı korunmak artık mümkün” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment