Okul çağındaki çocuklar evde ne yemeli?
Uzmanlar, çocukların doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak dengeli beslenmelerine dikkat çekiyor. Özellikle günün en az bir öğününü okulda ya da ev dışında tüketmek durumunda kalan okul çağındaki çocukların, günü sağlıklı bir menüyle tamamlamaları için Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Diyetisyeni Sibel Mumcu önerilerde bulundu.
Mumcu, çocukların ihtiyacı olan besinlerin yaş grubuna göre farklılık gösterdiğini belirterek “Çocukların dengeli beslenmeleri için evde ve okulda yedikleri yemeklerin birbirini tamamlaması gerekir” dedi.
Çocuklara, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Mumcu, ailelere çocuk beslenmesiyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Mumcu, sağlıklı büyüme ve gelişmenin yalnızca dengeli bir beslenme ile sağlanabileceğini belirterek “Çocuğun okulda ne yediği mutlaka takip edilmeli ve günü ihtiyacı olan diğer besinleri alarak bitirmesi için evde yedikleriyle tamamlayıcı bir menü oluşturulması gerekir” dedi.
Hangi yaş grubu hangi besini almalı?
Mumcu çocukların ihtiyacı olan enerji ve besin grupları hakkında da bilgi verdi. “Bütün besinler, içerdikleri besin öğeleri bakımından birbirine benzeyen 4 grupta toplanır. Yağlar ve şekerler ise ayrıca değerlendirilir. Çocukların harcadıkları enerji yetişkinlerden fazladır. Bu dönemde büyüme ve gelişme süreci hızla ilerlediği için, çocukların okuldaki beslenmesi düzenlenirken, bulundukları yaş grubu, enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.
Örnek çocuk menüsü nasıl olmalıdır?
Mumcu, 8 yaşındaki bir çocuğun yemesi gereken örnek menüyü şu şekilde sıraladı:
Okulda kahvaltıda
* Peynir
* Omlet
* Tereyağı-bal
* Bir bardak süt
Öğle yemeğinde
* Bir porsiyon köfte/et yemeği
* Bir porsiyon bulgur pilavı
* Bir dilim ekmek
* Bir kase çorba
* Bir porsiyon salata
Ara öğünde
* Bir porsiyon meyve
Akşam yemeğinde
* Bir porsiyon etli sebze yemeği
* Bir kase yoğurt
* Bir porsiyon pilav veya makarna
* Bir-iki ince dilim ekmek
* Bir-iki porsiyon meyve
Bu şekilde bir beslenme tablosu izleyen çocuklar, ortalama günlük ihtiyaçlarını karşılamış olacaklardır.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment