Obezite zihin geriliğine neden oluyor

Obezite zihin geriliğine neden oluyor

Obezitenin çocuklarda zihin geriliğine neden olduğu kanıtlandı. Obez çocuklar üzerinde yapılan bilimsel çalışmada, saçlı deri üzerine yerleştirilen elektrotlar yardımıyla beyin dalgaları kaydedildi. Obez çocuklarda normal çocuklara göre bu dalgaların bozulduğu gözlemlendi.

k Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emre Taşcılar ve arkadaşları tarafından yapılan çalışma Pediatrik Diabetes adlı uluslararası bilimsel dergide yayımlandı. Yaşları ortalama 11 olan ve toplam 50 obez çocuk ile obez olmayan 23 çocuk üzerinde yapılan bilimsel çalışma, obez çocuklarda bu bozulmanın daha ileri seviyede olduğunu ortaya koydu. Obezitenin, zamanla zihinsel fonksiyonların tam olarak yerine getirilememesine neden olduğunu belirleyen çalışma, unutkanlık ve hafıza kaybı başta olmak üzere birçok olumsuzluğun da obezite ile alakalı olduğunu ispatladı.

-“ULUSLARARASI ÖDÜL”-

Roma’da yapılan 43. International Symposium on Endocrinology and Metabolism sempozyumunda birincilik ödülü alan bilimsel çalışma, 7. Uludağ Kış kongresinde sunuldu ve orada da birinci oldu. Taşçılar, ailelerin çocuklarının daha sağlıklı ve daha başarılı olması için daha fazla besin almalarını istediklerini fakat bunun doğru olmadığını bu çalışma ile gösterdiklerini belirtti.

Taşçılar, Obezitenin çocukluk yaş grubunda tip 2 diabet, tansiyon yüksekliği, karaciğer yağlanması, erken ve geç ergenlik gibi birçok hastalığa yol açtığını belirterek, “Ancak obezitenin çocukluk yaş grubunda bilişsel fonksiyonlar ile ilişkisi bilim dünyasının bilmediği bir durumdu. Obez çocuklar üzerinde yaptığımız çalışmada saçlı deri üzerine yerleştirilen elektrotlar yardımıyla beyinin elektriksel dalgaları kaydedildi. Sonuçta beynin bilgi işleme sürecini ve kısa süreli hafızayı yansıtan bu dalgaların obez çocuklarda normal çocuklara göre bozulduğunu gözlemledik. Bu veriler obez çocuklardaki bilgi işleme sürecinin normal kilolu çocuklara göre uzadığını ve kısa süreli hafızanın yavaşladığını göstermektedir. Bu çalışma, uluslararası bir dergide de yayımlandı. Elde ettiğimiz sonuçlar, insülin direncinin obez çocuklarda bilişsel fonksiyonların bozulması yönünde önemli risk faktörü olduğunu göstermektedir” dedi.

-“İNSÜLİN HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİDİR”-

Konuyu anlamak için insülin hormonunun etkilerini bilmek gerektiğini kaydeden Taşcılar, “İnsülin, yalnızca kan şekerini düşüren ve diabeti önleyen bir hormon değildir. İnsülin aynı zamanda zihinsel fonksiyonların sağlanması ve düzenlenmesinde son derece önemli fonksiyonlara sahiptir. İnsülin, beyin hücrelerinin büyümesi, gelişmesi ve metabolizması için hayati derecede önemlidir. İnsülin eksikliğinde beyin hücrelerinde fonksiyon kaybı oluşmaya başlar. Bu durum, zihinsel fonksiyonların bozulmasını beraberinde getirir” dedi. Taşcılar, çocuklardaki beyin fonksiyonu bozulma sürecinin anlık değil, bir süreç sonucu gerçekleştiğini kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.