Mitral kapak tamiri hastanın ömrünü uzatıyor
Kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerle kendisini gösteren ve daha çok genç kadınlarda görülen mitral kapak problemlerinde artık kalp kapağı değiştirilmeden tamir edilerek hastanın yaşam kalitesi arttırılıyor.
Kalpte bulunan 4 kapakçıktan sol kulakçık ile sol karıncık arasında yer alan kapağa denilen mitral kapak, tıbbın en zorlandığı alanlardan biri olma özelliğini hâlâ koruyor. 1960’lerden bu yana yapılan mitral kapak ameliyatlarında hastalara ameliyatla metal ya da biyolojik olmak üzere 2 tür yapay kalp takılıyor. Ancak yapay kalp kapaklarının bazı dezavantajları bulunuyor. Kendi kapağı metal kapakla değiştirilen hasta, en başta infeksiyon riskiyle karşılaşmanın yanı sıra ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak ve bu yüzden de ilacın dozunu ayarlamak için her 2 haftada bir kan testi yaptırmak zorunda kalıyor. Çünkü aksi halde metal kapak üzerinde pıhtı oturabiliyor ya da fazla ilaç alımında beyin kanamaları meydana gelebiliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanma zorunluluğu ise genç kadınların çocuk sahibi olmasını güçlendirirken, ağır işte çalışanları iş yaşamından uzaklaştırıyor. Diğer bir alternatif olan biyolojik kapakta ise kan sulandırıcı ilaç kullanma zorunluluğu ortaya kalkıyor. Ancak bu sefer de kapağın ömrü 12-13 yıl ile sınırlı olduğu için hastanın ikinci kez ameliyat olması gerekiyor.
Hastanın ömrü uzuyor
Doç. Dr. Cengiz Köksal, daha çok genç kadınlarda görülen doğuştan gelen kalp kapağının çökmesi, çocukluk döneminde geçirilen ateşli romatizma ve yaşlılıkla birlikte dokunun zayıflaması sonucu ortaya çıkan mitral kapak problemlerinde artık yeni bir aşamaya geldiklerini söylüyor. Kapağın değiştirilmeye gerek kalmadan tamir edilebildiğinin altını çiziyor. “İdeal kalp kapağı hastanın kendi kapağıdır. Ameliyattan ziyade önce hastanın kapağını tamir etmeye çalışmak, hem kapak değişimlerine göre hastanın ömrünü uzatan hem de hastayı, doktora bağımlılıktan kurtaran bir şey” diyen Doç. Dr. Cengiz Köksal, ateşli romatizmanın neden olduğu kireçlenmeler nedeniyle ateşli romatizmaya bağlı kapak problemlerinin ancak yüzde 20’sinin tamir edilebildiğini ifade ediyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment