Meyan kökü şerbetinin zararları da var

Meyan kökü şerbetinin zararları da var

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof.Dr. Yahya Sağlıker, meyan kökü şerbetinin (aşlama) bazı hastalıklarda insan vücuduna zararlı olduğunu söyledi.

Susuzluğa iyi geldiği gerekçesiyle ‘Her derde deva’ olarak satılan meyan kökü şerbetinin Ramazan ayında tüketimi önemli oranda arttı. Prof.Dr. Yahya Sağlıker, özellikle halk arasında böbrek taşını düşürdüğü bilinen meyan kökü şerbetinin yarar  ve zararlarını anlattı. Meyan kökü şerbetinin 3-4 bin yıllık tarihinin olduğunu belirten Sağlıker, şöyle dedi:

“Tarihte Anadolu’da Ortadoğu’da Türk memleketlerinde çok kullanılmıştır. Gerçekten harikaları, mucizeleri olan da bir maddedir. Birçok hastalığa iyi geldiği de biliniyor. Ancak tabii her ilacın, bitki, meyve ve gıdanın olduğu gibi meyan kökünün de bir takım yan etkileri ve kullanılmaması gereken yerler var. Çünkü bu şerbetin içerisinde başlıca iki madde var. Bunlar glisirizik asit ve gliese retinoik asit. Bunlar insan böbreğinin üzerinde yer alan böbrek üstü bezinden salgılanan bir maddenin aynısı. Bu maddeye hekimler olarak bizler ‘Aldosteron’ adını veririz. Meyan kökü şerbetinin de içerisinde bu maddenin yer almasıyla insanların tüketirken daha dikkatli olmasını gerektirir.”

ZARARLARI NELER?

Meyan kökü şerbeti satışı yapan işyerlerine ‘Kalp, böbrek, şeker doktoru’ yazılmasını doğru bulmadığını kaydeden Sağlıker, şöyle dedi:

“Bu maddenin 3-4 gün kullanılması halinde tansiyonunuz çok yüksek rakamlara çıkar. Vücutta su toplanmasını sağlar. Aynı zamanda vücut, ayakların ve yüzün şiştiğini görebiliriz. Eğer her gün 3-4 bardak tüketilirse 1 hafta sonra kilonuza 3-4 kilo artış olduğu görülür. Bu bakımdan çok tehlikeli. Çünkü böbrek üstündeki bir hormon olduğu için bunlar gerçekleşirse insanlar kendi içerisinde boğulurlar. Bu da kalp yetmezliği yapar. Özellikle böbrek, akut böbrek ve kronik böbrek hastaları meyan kökü şerbetini kullanmamalıdır. Yine şeker hastalarından iğne ve insülin kullananlar bu şerbeti içmemelidir. Kalp hastaları, kalp yetmezliği ve kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar bu maddeden tüketmemelidir. Çünkü bu hastalar da az idrar yapar ve vücutlarında su toplanır. Eğer bu hastalıkları olanlar meyan kökü şerbeti kullanırlarsa son derece vahim sonuçlar ortaya çıkabilir. Onun için aşlama dükkanlarının kapılarına bu böbrek doktorudur, bu kalp doktorudur, bu şeker doktorudur yazmak doğru değil.”

“MİDE VE YEMEK BORUSUNA İYİ GELİR”

Meyan kökü şerbetinin yararlarından da söz eden Sağlıker, şunları ekledi:

“Bu maddenin zararının ötesinde tabii ki yararları da var. Meyan kökü şerbetinin içerisinde yer alan ‘Aldosterone’ dediğimiz madde midedeki gastrit, 12 parmak bağırsağında duodenit, yemek borusunda ozofajit veya yemek borusu, bağırsak ile mide ülseri rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Dolayısıyla oradaki ülseri, iltihabı iyi etme, enflamasyonu dağıtma özelliklerinden dolayı belki dükkanlarının duvarlarına böbrek doktoru, kalp doktoru yazanlar o kağıtları çıkarabilirler. Mide doktoru, 12 parmak doktoru, yemek borusu doktoru derlerse çok daha güzel olur diye düşünüyorum. Hem onlar da bu şekilde ticari olarak kazançlarından da olmamış olurlar. Küçük bir manüplasyonla hastalarımız ve üreticimiz rahatsız olmaz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.