Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat!

Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Ürer, “Kontrolsüz ve düzensiz beslenilerek geçirilen bu keyifli bayram günleri; kolesterol, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara neden olabileceği gibi var olan sağlık problemlerinin ilerlemesine neden olabilir. Bunun için özellikle kronik hastalıkları olan kişiler porsiyon kontrolü, yiyecek seçimi ve pişirme yöntemlerinde daha dikkatli davranmalıdır.” dedi.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz?

Diyetisyen Ürer, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu:

* Kurban Bayramı’nda tek tip beslenmemelidir.

* Demir emilimi ve besin çeşitliliğinin sağlanması açısından ana öğünlerde tabağın yarısı sebze ve salatayla doldurulmalıdır.

* Yine ara öğünlerde bağırsak hareketlerini düzenlemek adına meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

* Etleri pişirirken doğru pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

* Etler, kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.

* Etlerin çok yağlı olan kısımları da tüketilmemelidir.

* Et ile yapılan yemeklere yağ eklenmemelidir.

* Özellikle kalp damar ve kolesterol hastalığı bulunan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

ETİ HEMEN KAHVALTIDA TÜKETMEYİN

Kurban Bayramı’nda görülen yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra kahvaltıda tüketilmesidir. Etler sindirimi zor besinlerdir ve yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede, hem de sindirimde zorluğa sebep olur. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra kavurma veya kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirerek tüketmelidir.

SOFRALARI SEBZE YEMEKLERİ İLE ÇEŞİTLENDİRİN

Sebze yemekleri ile sofraların çeşitlendirilmesinin faydalı olacağını ifade eden Diyetisyen Sevil Ürer, “Sağlıklı bir bayram geçirmek için yüksek tansiyon, obezite, kalp-damar, mide-bağırsak ve şeker hastalığı olan kişilerin doğru beslenmesi çok önemlidir. Kırmızı et, iyi kalitede hayvansal proteinin yanı sıra; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B ve A vitaminleri içermektedir. Fakat C ve E vitamini içermemektedir. Bu nedenle etlerin tek başına değil, C vitamininden zengin sebzelerle beraber pişirilmesi veya tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Aynı zamanda sebzelerde bulunan C vitamini, demir emilimini de artıracaktır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.