Kansere yakalanma riskinin başını sağlıksız beslenme çekiyor
4 Şubat, Dünya Kanser Günü. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre kanser vakaları hızla artıyor. Her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanırken 8 milyon kişi bu hastalık yüzünden ölüyor.
Ülkemizde erkeklerde sırayla, bronş/akciğer, mide, lenfoma, prostat ve larinks rastlanırken, kadınlarda ise meme, uterus, bronş/akciğer, mide ve lenfoma gözleniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Aksoy, kişinin yaşadığı çevre, stres, genetik yapı ve beslenme alışkanlıklarının hastalığın oluşmasında önemli bir etken olduğunu söylüyor. Kanser hastalığının oluşumunda beslenmenin önemine dikkat çeken Aksoy, “Kanserin oluşumunu tetikleyen faktörlerde çevre koşulları ilk sırada. Beslenmenin hastalıktaki payı çevre koşulları içine alındığında yüzde 70-75, yalnız değerlendirildiğinde ise yüzde 35-45 civarında.” diyor. Kanser riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşamın gerekliliğine dikkat çeken Aksoy, özellikle kişinin sağlıklı vücut ağırlığında olması ve bununla ilişkili olarak vücut kitle endeksinin normal sınırlar içinde bulunması gerektiğini belirtiyor. Kanser hastalarının ise beslenme programına başlamadan önce beslenme durumunun saptanması gerektiğini kaydeden Aksoy, “Beslenmedeki en önemli husus ağırlık kaybının önlenmesidir. Hastaların hepsinde besin gereksinimi artar ancak bu artışın karşılanmasında dikkatli olmak gerekir. Çünkü besin desteği yapılırken tümörün veya kanser hücrelerinin uyarılmasına da neden olunabilir.” diye konuşuyor.
Kanser riskini düşürmek için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Yağlı et ve kızartma tüketimine dikkat edilmeli. Günlük taze sebze ve meyve tüketimi en az beş ve üzerinde porsiyon olmalı. Sarımsak, soğan, nane, maydanoz gibi yeşillikler yemek listesinde bulunmalı. Kömür ızgarası, tütsülenmiş yiyecekler ve turşu-salamura gibi fazla tuzlulardan kaçınmalı. Yiyecekleri düşük ısıda pişirmeye dikkat etmeli. Yiyecekler küf ve mantar oluşumundan uzak tutulmalı, çabuk bozulabileceklerin de soğukta veya dondurularak saklanılmasına dikkat etmeli. Yaşam boyu düzenli fiziksel aktivite yapılmalı.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment