Kanser tedavisinde başarı için ‘psikolojik destek’ şart

Kanser tedavisinde başarı için ‘psikolojik destek’ şart

Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, kanser hastalarına verilecek psikolojik desteğin, tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Kanserle savaşta beden kadar ruhun da tedavi edilmesinin, tedavinin başarılı olabilmesinde büyük önem taşıdığını belirten Dr. Ejder, psikolojik desteğin hastanın yaşam kalitesini artırdığını bildirdi.

Kanseri, ‘hasta ve hasta yakınlarını fiziksel, psikolojik ve sosyolojik açıdan etkileyen bir yaşam krizi’ olarak tanımlayan Dr. Obengül Ejder, kanser hastaları için tedavi esnasında, sürecin en az fiziksel tarafı kadar psikolojik tarafının da hayati bir önem taşıdığını ifade etti.

Kanser tanısı alan hastalarda olumsuz duygu ve düşüncelerin gelişmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Ejder, kanser tedavisinde psikolojik tedavinin önemi hakkında şu bilgileri verdi: “Yapılan bazı tetkiklerden sonra kanser tanısı konulan kişiye bedeninde bulunan hastalıkla ilgili gerekli tıbbi müdahaleler yapılıp, onkoloji birimlerince hastalıklı hücrelere savaş açılırken, kişinin içinde bulunduğu ruh durumu hep göz ardı edilir. Oysaki kanser olduğunu öğrenen kişi ilk önce şoke olur ve inanmaz. Gerçeğin hemen inkârı, çoğu kez katlanılması çok güç, bazıları için imkânsız, gerçeğin neden olduğu kaygı, panik ve çaresizlik duygularına karşı bir savunmadır. Bir anlamda, gerçeği reddederek, olmamış kabul ederek hasta, kendini dayanılmaz kaygıdan korur. Ardından, kızgınlık ve depresyon gelişir. Bu dönemde kaygı, yemeden, içmeden kesilme, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk gibi durumları normaldir. ‘Neden ben’ türü hiddetlenmeler ve isyan duyguları görülür.”

TIBBİ MÜDAHALE KADAR PSİKOLOJİK TEDAVİ DE ÖNEMLİ

Kanserle savaşta tıbbi müdahale kadar psikolojik tedavinin de çok önemli olduğunu dile getiren Ejder, “Üstelik bu sorun yalnızca hastanın değil, kanser hastasının tüm yakın çevresinin de yaşadığı bir ruhsal kriz olarak ele alınmalı” ifadelerini kullandı.

Psikolojik tedavi sürecinin her hasta için ayrı ayrı planlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Obengül Ejder, “Bir anda ortaya çıkan hastalık sürecine uyum sağlayabilme, bedensel ve ruhsal açıdan iyi hissedebilme, mücadele gücünü artırabilme bu destek tedavileri ile mümkündür. Psikolojik destek hasta ve hasta yakınlarının bu zorlu süreci daha kolay atlatmasını sağlayacağı gibi; hastaların psikolojilerindeki düzelme ve pozitif bakış açısı, tedavilerindeki başarı şansını da artıracaktır” diye konuştu.

TERAPİLER YARARLI OLABİLİR

Kanser sürecine dair bilgilendirmelerin, bireysel ve aile terapileri ile benzer sıkıntıları paylaşan kişilerle yürütülen grup terapilerinin, bu zorlu sürecin sıkıntılarını hafifletmede faydalı olacağını da bildiren Dr. Ejder, “Sağlıklı bir bedene sahip olabilmenin en önemli şartının, kişinin ruhsal açıdan da kendini iyi hissetmesi ile sağlanabildiği unutulmamalıdır” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.