Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hüseyin Çopur: “Mastektomi ameliyatı kanser için tek çözüm değil.”
Uzmanlar, Angelina Jolie’nin genetik kanser riski konusunda farkındalık oluşturmasını takdir ediyor ancak her kadının gen tarama testi yaptırmasına gerek olmadığı ve mastektomi ameliyatının kansere karşı tek önlem olmadığı konusunda uyarıyor.
37 yaşındaki aktrist, Angelina Jolie, 14 mayıs Salı günü, New York Times’da yayınlanan açıklamasında, yapılan gen tarama testlerinde göğüs kanseri riskini artıran mutasyonlu BRCA1 geni taşıdığının ortaya çıkmasının ardından, bu yıl başında iki memesinin de alındığını açıkladı. Test yaptırma kararını annesinin 10 yıldan uzun bir süre meme kanseriyle savaşması ve 56 yaşında hayatını kaybetmesi sebebiyle aldığını belirtti.
Oysa, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hüseyin Çopur Dr. Çopur, ünlü yıldız Angelina Jolie’nin genetik olarak meme kanserine yakalanma riski yüksek olduğu için her iki memesini de aldırma kararının, tüm kadınlar için örnek teşkil edemeyeceğini, testlerde meme kanserine genetik yatkınlığı olduğu belirlenen kadınlar için bile daha ılımlı çözümler bulunduğunu söylüyor.
Dr Çopur, BRCA1 ve BRCA2 adlı mutasyonlu genleri taşıyan kadınların taşımayanlara oranla meme, yumurtalık ve kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak yine de ilk etapta birinci dereceden en az iki akrabası ya da ikinci dereceden en az üç akrabasına kanser tanısı konmamış kimselere bu testi tavsiye etmiyor.
ABD’de BRCA mutasyonları için genetik tarama testini, Myriad Genetics isimli bir şirket yaptığından testin maliyetinin 3,000 doların üzerinde olduğunu ve sigorta kurumlarının genel olarak yalnızca ailesinde belirgin bir meme ya da yumurtalık kanseri bulunan kadınların masraflarını karşıladığını belirten Çopur, bu test yerine yılda ikişer kez ultrason ve MR çektirilerek durumun çok yakından takip edilmesini öneriyor.
Öte yandan, mutasyonlu genlere sahip olduğu için memenin alınmasının kanser için yüzde yüz bir çözüm olmadığına dikkat çeken Çopur, kanser hastalığının günümüzde erken teşhis edildiği takdirde yüzde yüz tedavi edilebildiğini de hatırlatıyor.
Dr. Çopur her ne kadar ilk etapta kanser teşhisi konmamış bir hastaya önleyici meme ameliyatı tavsiye etmese bile “Bu çok kişisel bir karar. Hastanın ruhsal durumu çok önemli. Eğer kendini teselli edemez, kanser veya ölüm korkusunun üstesinden gelemeyerek psikolojisi bozulursa, tabii ki, mastektomi önleyici bir tedbir olarak kullanılabilir. “diye konuşuyor.
İstatistiklere göre, ABD’de her yıl 232 bin kadına kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 40 bin kadın kanser sebebiyle hayata veda ediyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment