İşte sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı
Kalp krizi riskini azaltan, kriz geçirenlerde ise iyileşme sürecini hızlandıran spor, bilinçsiz yapılırsa yarardan çok zarara neden oluyor. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için saatlerce koşmaya ya da spor salonlarına kapanmaya gerek olmadığını belirten Özel Medline Eskişehir Hastane’sinden Kardiyolog Yrd. Doç. Dr. Hakan Göçer kalbini düşünenlere uyarılarda bulunuyor.
Çok sayıdaki bilimsel çalışmada; düzenli spor yapanların hareketsiz yaşayanlara oranla kalp krizi geçirme ihtimallerinin 1/3 daha az olduğu görülmüştür. Aynı zamanda krizden sonra iyileşmenin daha çabuk olduğu ve kalp krizinden ölüm oranının da daha az olduğu saptanmıştır. Sadece yürümek bile sporun sağladığı nimetlerden yararlanmanızı sağlar. Ancak spor yaparken bazı kurallara dikkat etmek ve bilinçli davranmak gerekir. Sağlık açısından sayısız faydaları olan sporun yanlış yapılması durumunda kalp sağlığı için zararlı olabileceğini söyleyen Dr. Hakan Göçer, kalp sağlığı için doğru spor yapmanın yöntemlerini sıralıyor;
Her yaş grubundaki bireyler her tür spor aktivitesine katılmadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidir. Yapılan efor testi ile kalbin ulaşabileceği en yüksek hız tespit edilmeli ve buna göre egzersiz planı çıkarılmalıdır. Limitlerin altında kalmak veya üstüne çıkmak anlamsızdır. Egzersize devam ettikçe efor kapasitesi artacağından kalp hızı da yavaş yavaş artacaktır.
Kalp krizi geçirmiş birisi düzenli spor yapacaksa mutlaka doktoruna danışmalıdır. Kalp krizi geçiren kişilerde egzersiz miktarı; kalp krizinin oluşturduğu hasarın boyutuna, hastanın genel durumuna ve efor testinde hastanın ulaşabildiği hedef kalp hızına göre ayarlanmalıdır. Kalp krizi geçirmiş bireyler de düzenli ve tempolu olarak haftada 3 ila 5 gün, 30 ila 45 dakika arası yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi egzersizler yapabilirler.
Tok karnına yapılan egzersizin, kalp sağlığı üzerine olumsuz etkileri olabilir. Kalp hastalarında şikayetler yemek sonrası ortaya çıkabileceğinden, sporun yemekten bir buçuk iki saat sonra aç karnına yapılması uygundur.
Aşırı soğuk ya da sıcak havalarda fazla efor gerektiren sporlar yapılmamalıdır. Özellikle bilinen kalp hastalığı olanlar ya da kalp hastalığı için risk faktörü taşıyanlar buna dikkat etmelidir.
Spor yapmak için en uygun saatler, öğleden sonra saat 16.00 ile 19.00 arasıdır. Akşam saatlerinde spor yapıldığında sindirim sistemi hızlanır ve vücutta yağ birikimi engellenir.
Günün hangi saatinden spor yapılırsa yapılsın, beraberinde mutlaka su içmek ihmal edilmemelidir.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment