İdrar yolu enfeksiyonları erken doğum riskini arttırır
Uzmanlar, gebelik sırasında ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri olan idrar yolu enfeksiyonlarının, erken doğum ve düşük riskini arttırdığını belirtiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Kutlusoy, anne adaylarının gebelik süresi boyunca yeterli sıvı tüketerek, idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini söyledi.
Op. Dr. Fatma Kutlusoy, gebelikte sıvı alımı ve sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi. Yeterli sıvı alımının idrar yolu enfeksiyonlarını önlediğini söyleyen Kutlusoy, “Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Bunun de en önemli nedeni, sıvı kaybı ve yeterince su tüketilmemesidir. İdrar yolu enfeksiyonu erken doğum ve düşük riskini arttırmaktadır. Gebelerde idrar yolu enfeksiyonu herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir. İdrar yaparken yanma ve acıma şikayetleri fazla görülmez. Şikayetler kendini sık idrara çıkma olarak gösterir. Bu durum, rahimin idrar torbasına baskısına bağlı olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonlarının başlangıcı da olabilir.” dedi.
Düzenli gebelik kontrollerini yaptıran anne adaylarında tam idrar tetkikiyle enfeksiyon tanısı konulabildiğini vurgulayan Kutlusoy, şöyle devam etti: “İdrar yolu enfeksiyonlarında erken teşhis, özellikle prematüre bebek oranını azaltmaktadır. Düzenli gebelik kontrolü hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı risklerin önlenmesi için gebelik döneminde susuz kalınmaması, vücudun sıvı ihtiyacının yeterince karşılanması ve gerekli miktarda su tüketimine önem verilmesi gerekir.”
Gebelikte sıvı tüketiminin son derece önemli olduğunu aktaran Kutlusoy, “Özellikle yaz aylarında sıvı kaybı fazla olduğu için gerekli sıvı alımı yapılmalıdır. Sıvı, erken doğum tehlikesini önlemenin yanı sıra bebeğin hızlı gelişiminde de önemli bir yere sahiptir. Gebeliğini yaz döneminde geçiren anne adayları günde ortalama 2 litreden az olmamak kaydı ile su tüketmelidir.” diye konuştu.
Gebelikte çay ve kahve tüketilmemesi gerektiğini belirten Kutlusoy, “Suyun yanında sıvı tüketimi de çok önemlidir. Sıvı alması gereken gebeler çay ve kahve yerine, süt ve süt içerikli zengin mineralli içecekler tüketmelidir. Özellikle kahvenin, içerdiğinde bulunan ‘parakasantin’ maddesi, günde 500 mg’ın üzerinde kahve tüketen bir gebe adayında düşük ve erken doğum tehlikesine, anne karnında ölü doğumlara neden olabilmektedir. Bunun yanında sık çay tüketen anne adaylarında ise demir eksikliği anemisi görülmektedir.” ifadelerini kullandı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment