Hangi yaşta hangi ağrılar görülür?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu, 30 yaş döneminden sonra stres yaygınlaştığı için baş ağrısının daha sık görüldüğünü, 40-50 yaşlarında görülen ağrıların başında sırt ağrısı geldiğini belirtti.
30 YAŞINDAN SONRA
Müslümanoğlu, yaptığı açıklamada, 30 yaşından sonra ağrıların arttığına dikkat çekti. 30 yaş döneminden sonra stres yaygınlaştığı için baş ağrısının daha sık görüldüğünü kaydeden Müslümanoğlu, şunları dile getirdi:
Baş ağrısı: Özellikle masa başı çalışanlarda, bütün gün bilgisayar başında oturanlarda boyunda zorlamaya bağlı ağrılar oluşabilir. Bu ağrılar ve stresinizi azaltmak için nefes ve boyun egzersizleri yapabilirsiniz. Sıcak kompres de ağrılarınızı azaltabilir.
Karpal Tünel Sendromu: Klavyeler, cep telefonları, bilgisayar oyunları gibi aynı hareketlerin sürekli tekrarlandığı aktiviteler bileğinizdeki sinirler üzerindeki basıncı artırarak bilek ve ellerinizde ağrı oluşmasına neden olabilir. Ailenizde daha önce bu hastalığı geçiren yakınlarınız olması ve geçmişte yaşadığınız yaralanmalar Karpal Tünel Sendromunu tetikleyebilir. Tekrar eden hareketlerden vazgeçme ihtimaliniz yoksa çalışma alanınızı yeniden düzenlemeyi tercih edin. Klavye kullanırken sandalyenizde omuzlarınız rahat edecek şekilde oturun. El, bilek ve dirseklerinizi düz tutun. Ayaklarınızı yere basın ya da ayak desteği kullanın. Bunlara rağmen bileklerinizde ağrı oluşuyorsa mutlaka bir hekime başvurun. Hastalığınız ilerlerse ameliyat olmanız gerekebilir.”
40 YAŞINDAN SONRA
40-50 yaşlarında sırt ağrısının sıkça görüldüğünü aktaran Müslümanoğlu, şunları ekledi:
Sırt ağrısı: Yaşlandıkça, kötü duruş, kötü işyeri ve yanlış uyku alışkanlıkları omurga üzerine binen stresi artırarak sırt ağrısına neden olabilir. Duruşunuza dikkat edin. Kendi vücudunuzun ağırlığının yüzde 25’inden fazlasını kaldırmayın ve mutlaka çalışma ortamınızı düzenleyin. Sandalyenizin ve monitörünüzün uygun yükseklikte olup olmadığını kontrol edin. Eğer ağrılarınız sabahları yataktan kalktığınızda oluşuyorsa, yatağınızı değiştirin ve sizin için en doğru olan uyku pozisyonunu öğrenin.
Kaslarda gerilme ve tendinit: Tendinit tendonlardaki zayıflıktan ve incelmeden dolayı oluşur. Yaşlılarda ve genç çalışan, genelde omuz ve kollarını zorlayan kişilerde daha fazla görülür. Tekrarlanan ve sizi zorlayan hareketler zamanla ödeme dönüşerek kronik ağrıya neden olabilir. Mutlaka hekiminizden destek isteyin ve sizin için uygun olan egzersizleri yapın. Dinlenme, buz kompresi ve hekiminizin önereceği ilaçlar ağrılarınızı azaltabilir.
60 YAŞINDAN SONRA
Müslümanoğlu, 60 yaşından sonra da “osteartrit”in görüldüğünü belirterek, “Özellikle kadınlarda daha fazla görülen bu hastalık; eklem ağrısı, şişlik, kalça, diz ve sırtta sertliğe neden olabilir. Hastalığın tedavisinde mutlaka hekiminizden destek alın ve kilonuzu kontrol altında tutun. Bu hastalıkta önemli olan aktif bir hayat sürmektir. Ancak yaşınız ve vücudunuza uygun olan egzersiz programlarını uygulayın. Dayanıklılık egzersizleri ve sağlıklı kilonuzu koruyarak eklemleriniz üzerindeki yükü hafifletip ağrılarınızı azaltabilirsiniz” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment